Nie ma osoby, która by nie słyszała o zaletach miodu. Miód wzmacnia organizm, obniża ciśnienie, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, działa antybakteryjnie, przyspiesza gojenie ran. Miód ma cudowne walory smakowe, do tego z powodzeniem zastępuje cukier. Dla osób ceniących sztukę przyrządzania nalewek, miód bywa niezastąpiony gdyż daje nieograniczone możliwości tworzenia zacnych trunków, cenionych zwłaszcza w chłodne dni. Spożywajmy miód w każdej postaci, dla zdrowia i przyjemności. Na zdrowie!
Krupnik korzenny
Składniki:
1 litr spirytusu 95%
½ litra miodu
½ litra wody
Kawałek kory cynamonowej
5 goździków
5 ziaren pieprzu
½ laski wanilii
szczypta skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Miód z przyprawami przyrumienić w rondlu (bez skórki pomarańczowej). Dodać wodę, zagotować.
Zdjąć rondel z ognia, dodać spirytus, zamieszać. Od razu przelać do dużego słoja, dodać skórkę pomarańczową i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień.
Przefiltrować, przelać do butelek i szczelnie zamknąć.
* Krupnik można podawać na gorąco w czarkach jak i na zimno.
Miodówka
Składniki:
50 dag płynnego miodu
5 dag kawy naturalnej
¼ litra rumu
1 l spirytusu 96%
Przygotowanie:
W rondelku zrumienić miód, dodać 1 szklankę wody, zagotować.
Do drugiego rondelka wsypać zmieloną kawę, zalać 1 szklanką wrzątku i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż kawa się podniesie (nie dopuścić do zagotowania kawy).
Napar przecedzić, połączyć z miodem, przelać do słoja, dodać spirytus. Szczelnie zamknąć i odstawić n 6 tygodni.
Nalewkę przefiltrować, przelać do butelki i szczelnie zamknąć.
Miodula śląska
Składniki:
¼ l płynnego miodu
2 goździki
¼ l spirytusu 96%
Przygotowanie:
W rondelku zagotować 1 szklankę wody z goździkami. Przestudzić, wyjąć goździki, przelać do słoja. Dodać płynny miód i spirytus, zamieszać, szczelnie zamknąć. Wstrząsać słojem kilka razy przez dwa tygodnie.
Nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.
Inspirujące przepisy. Też robię nalewki, ale dodaję mniej cukru.