Nie ma osoby, która by nie słyszała o zaletach miodu. Miód wzmacnia organizm, obniża ciśnienie, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, działa antybakteryjnie, przyspiesza gojenie ran. Miód ma cudowne walory smakowe, do tego z powodzeniem zastępuje cukier. Dla osób ceniących sztukę przyrządzania nalewek, miód bywa niezastąpiony gdyż daje nieograniczone możliwości tworzenia zacnych trunków, cenionych zwłaszcza w chłodne dni. Spożywajmy miód w każdej postaci, dla zdrowia i przyjemności. Na zdrowie!

Krupnik korzenny

Składniki:

1 litr spirytusu 95%

½ litra miodu

½ litra wody

Kawałek kory cynamonowej

5 goździków

5 ziaren pieprzu

½ laski wanilii

szczypta skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Miód z przyprawami przyrumienić w rondlu (bez skórki pomarańczowej). Dodać wodę, zagotować.

Zdjąć rondel z ognia, dodać spirytus, zamieszać. Od razu przelać do dużego słoja, dodać skórkę pomarańczową i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień.

Przefiltrować, przelać do butelek i szczelnie zamknąć.

* Krupnik można podawać na gorąco w czarkach jak i na zimno.

Miodówka

Składniki:

50 dag płynnego miodu

5 dag kawy naturalnej

¼ litra rumu

1 l spirytusu 96%

Przygotowanie:

W rondelku zrumienić miód, dodać 1 szklankę wody, zagotować.

Do drugiego rondelka wsypać zmieloną kawę, zalać 1 szklanką wrzątku i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż kawa się podniesie (nie dopuścić do zagotowania kawy).

Napar przecedzić, połączyć z miodem, przelać do słoja, dodać spirytus. Szczelnie zamknąć i odstawić n 6 tygodni.

Nalewkę przefiltrować, przelać do butelki i szczelnie zamknąć.

Miodula śląska

Składniki:

¼ l płynnego miodu

2 goździki

¼ l spirytusu 96%

Przygotowanie:

W rondelku zagotować 1 szklankę wody z goździkami. Przestudzić, wyjąć goździki, przelać do słoja. Dodać płynny miód i spirytus, zamieszać, szczelnie zamknąć. Wstrząsać słojem kilka razy przez dwa tygodnie.

Nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
www
www
1 rok temu

Inspirujące przepisy. Też robię nalewki, ale dodaję mniej cukru.