Z marchewki można zrobić niecodzienne dania, dzięki którym to cudowne warzywo będzie miało szansę częściej gościć na naszych stołach. Chałwa marchewkowa to przekąska wywodząca się z kuchni hinduskiej, jest łatwa do przygotowania i bez wątpienia pyszna. Można ją podawać jako deser lub przekąskę, na przykład na drugie śniadanie do szkoły. Zupa z pieczonej marchewki to propozycja na lekką kolację, idealną nie tylko dla wegetarian, zaś surówka koreańska, to propozycja na kwaśny, oryginalny dodatek, który pasuje do wszystkiego. Smacznego!
Chałwa marchewkowa
Składniki:
5 marchewek
100 ml mleka roślinnego
2 łyżeczki oleju kokosowego
100 g rodzynek
100 g orzechów nerkowca
szczypta kardamonu
miód do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnie włożyć olej kokosowy i delikatnie podgrzać. Dodać startą marchewkę, smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, podlewając małymi porcjami mleka roślinnego.
Po 10 minutach dodać miód, orzechy i rodzynki, zamieszać, dodać kardamon. Całość nadal dusić przez ok. 20 minut, do miękkości marchewki i zgęstnienia masy. Po tym czasie masę lekko ostudzić. Przygotować małe kulki.
* Orzechy nerkowca można zastąpić płatkami migdałowymi.
Zupa z pieczonej marchewki
Składniki:
4 marchewki
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek korzenia imbiru
oliwa z oliwek
garść pestek dyni
sól i pieprz do smaku
kilka kromek suchego pieczywa
Przygotowanie:
Marchew oczyścić, pokroić na kawałki. Przygotować blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć pokrojoną marchew, skropić ją oliwą. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu marchewkę przełożyć do garnka, zalać mlekiem kokosowym, dodać starty imbir, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować chwilę, do miękkości. Zdjąć z ognia i zblendować. W międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, przełożyć pokrojone pieczywo i pestki dyni, lekko podrumienić.
* Zupę podawać w miseczkach, posypaną grzankami z pestkami.
Koreańska surówka z marchewki
Składniki:
8 marchewek
4 ząbki czosnku
5 g mielonej kolendry
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
8 g mielonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Marchew obrać i przy użyciu obieraczki do jarzyn, pokroić ją na wstęgi. Następnie przy użyciu noża, pokroić je na długie paski. Pokrojoną marchewkę przełożyć do miski i posolić.
Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć posiekany czosnek. Marchew odcisnąć z soku, z odciśniętej marchwi uformować kopiec, na którego wierzchołku zrobić wgłębienie, do którego wsypać całą porcję mielonej papryki. Do tego wgłębienia z papryką wlać cały, gorący olej z patelni z czosnkiem.
Całość wymieszać, dodać kolendrę, ocet i sos sojowy, ponownie wymieszać. Marchewkę przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę należy spożyć w ciągu 5 dni.