Z marchewki można zrobić niecodzienne dania, dzięki którym to cudowne warzywo będzie miało szansę częściej gościć na naszych stołach. Chałwa marchewkowa to przekąska wywodząca się z kuchni hinduskiej, jest łatwa do przygotowania i bez wątpienia pyszna. Można ją podawać jako deser lub przekąskę, na przykład na drugie śniadanie do szkoły. Zupa z pieczonej marchewki to propozycja na lekką kolację, idealną nie tylko dla wegetarian, zaś surówka koreańska, to propozycja na kwaśny, oryginalny dodatek, który pasuje do wszystkiego. Smacznego!

Chałwa marchewkowa

Składniki:

5 marchewek

100 ml mleka roślinnego

2 łyżeczki oleju kokosowego

100 g rodzynek

100 g orzechów nerkowca

szczypta kardamonu

miód do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnie włożyć olej kokosowy i delikatnie podgrzać. Dodać startą marchewkę, smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, podlewając małymi porcjami mleka roślinnego.

Po 10 minutach dodać miód, orzechy i rodzynki, zamieszać, dodać kardamon. Całość nadal dusić przez ok. 20 minut, do miękkości marchewki i zgęstnienia masy. Po tym czasie masę lekko ostudzić. Przygotować małe kulki.

* Orzechy nerkowca można zastąpić płatkami migdałowymi.

Zupa z pieczonej marchewki

Składniki:

4 marchewki

1 puszka mleczka kokosowego

kawałek korzenia imbiru

oliwa z oliwek

garść pestek dyni

sól i pieprz do smaku

kilka kromek suchego pieczywa

Przygotowanie:

Marchew oczyścić, pokroić na kawałki. Przygotować blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć pokrojoną marchew, skropić ją oliwą. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po upieczeniu marchewkę przełożyć do garnka, zalać mlekiem kokosowym, dodać starty imbir, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować chwilę, do miękkości. Zdjąć z ognia i zblendować. W międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, przełożyć pokrojone pieczywo i pestki dyni, lekko podrumienić.

* Zupę podawać w miseczkach, posypaną grzankami z pestkami.

Koreańska surówka z marchewki

Składniki:

8 marchewek

4 ząbki czosnku

5 g mielonej kolendry

2 łyżki octu

5 łyżek oleju

8 g mielonej papryki

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Marchew obrać i przy użyciu obieraczki do jarzyn, pokroić ją na wstęgi. Następnie przy użyciu noża, pokroić je na długie paski. Pokrojoną marchewkę przełożyć do miski i posolić.

Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć posiekany czosnek. Marchew odcisnąć z soku, z odciśniętej marchwi uformować kopiec, na którego wierzchołku zrobić wgłębienie, do którego wsypać całą porcję mielonej papryki. Do tego wgłębienia z papryką wlać cały, gorący olej z patelni z czosnkiem.

Całość wymieszać, dodać kolendrę, ocet i sos sojowy, ponownie wymieszać. Marchewkę przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę należy spożyć w ciągu 5 dni.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments