Kaczka najlepiej smakuje z jabłkami i majerankiem, takie opinie słyszałam wielokrotnie. W poszukiwaniu nowych przepisów na kaczkę, w starej książce kucharskiej, znalazłam tę recepturę. Zaciekawiła mnie i postanowiłam ją wypróbować. Jaka niespodzianka, ta kaczka jest świetna! A śmietanowy sos z warzywami, cudownie komponuje się z jej delikatnym mięsem. Koniecznie ugotujcie paprykarz z kaczki i jestem pewna, że na stałe zagości w waszych domach. Smacznego!
Składniki:
(proporcja dla 2 kaczych nóżek)
kaczka w porcjach
jarzyny: 2 marchewki, ½ selera, 1 pietruszka (opcjonalnie fasolka szparagowa lub groszek)
4 suszone grzyby
1 cebula
¼ litra śmietany
1 łyżka mąki
½ cytryny
2 papryki
sól, papryka w proszku
zielenina (koperek, natka pietruszki)
Przygotowanie:
Przygotować jarzyny. Obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić na ósemki.
Kaczkę pokroić na części, włożyć do rondla z jarzynami, obłożyć cebulą i grzybkami. Podlać gorącą wodą (1 szklanka), posolić. Gotować przez 1 godzinę na małym ogniu.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać do rondla i w miarę potrzeby podlać odrobiną gorącej wody. Gotować, aż kaczka będzie miękka.
Rozkłócić śmietanę z mąką, dodać sproszkowaną paprykę, sok z cytryny, zamieszać, zahartować i polać całość. Zagotować, posypać posiekaną zieleninę.
Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem.
* W ten sam sposób można przygotować również paprykarz z gęsi.