Kaczka najlepiej smakuje z jabłkami i majerankiem, takie opinie słyszałam wielokrotnie. W poszukiwaniu nowych przepisów na kaczkę, w starej książce kucharskiej, znalazłam tę recepturę. Zaciekawiła mnie i postanowiłam ją wypróbować. Jaka niespodzianka, ta kaczka jest świetna! A śmietanowy sos z warzywami, cudownie komponuje się z jej delikatnym mięsem. Koniecznie ugotujcie paprykarz z kaczki i jestem pewna, że na stałe zagości w waszych domach. Smacznego!

Składniki:

(proporcja dla 2 kaczych nóżek)

kaczka w porcjach

jarzyny: 2 marchewki, ½ selera, 1 pietruszka (opcjonalnie fasolka szparagowa lub groszek)

4 suszone grzyby

1 cebula

¼ litra śmietany

1 łyżka mąki

½ cytryny

2 papryki

sól, papryka w proszku

zielenina (koperek, natka pietruszki)

Przygotowanie:

Przygotować jarzyny. Obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić na ósemki.

Kaczkę pokroić na części, włożyć do rondla z jarzynami, obłożyć cebulą i grzybkami. Podlać gorącą wodą (1 szklanka), posolić. Gotować przez 1 godzinę na małym ogniu.

Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać do rondla i w miarę potrzeby podlać odrobiną gorącej wody. Gotować, aż kaczka będzie miękka.

Rozkłócić śmietanę z mąką, dodać sproszkowaną paprykę, sok z cytryny, zamieszać, zahartować i polać całość. Zagotować, posypać posiekaną zieleninę.

Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem.

* W ten sam sposób można przygotować również paprykarz z gęsi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments