Wędzona makrela jest idealną rybą do past kanapkowych. Jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna, i co ważne, dostępna przez cały rok. Do rozdrobnionej makreli wystarczy dodać odrobinę majonezu, musztardy i cebulki, by stworzyć idealną pastę, i taką robię najczęściej. Warto jednak poszaleć ze smakami i za pomocą dodatków takich jak twaróg, awokado, suszone pomidory czy pieczone papryki stworzyć wyśmienity dodatek do pieczywa. Jedzmy ryby na zdrowie!
Pasta z wędzoną makrelą i twarogiem
Składniki:
200 g wędzonej makreli
125 g chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować miskę, włożyć twaróg i rozgnieść go widelcem, wymieszać z jogurtem.
Makrelę dokładnie oczyścić z ości i skóry.
Do twarogu dodać posiekaną makrelę i szczypiorek.
Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pasta z wędzoną makrelą i awokado
Składniki:
1 wędzona makrela
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Przygotowanie:
Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i zamieszać, jednocześnie rozgniatając awokado widelcem.
Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości, podzielić na mniejsze kawałki. Połączyć z awokado.
Szczypiorek posiekać i dodajemy do pasty. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku wedle uznania.
Pasta z wędzoną makrelą i suszonymi pomidorami
Składniki:
250 g wędzonej makreli, oczyszczonej z ości
2 czerwone papryki
oliwa
2 ząbki czosnku, w łupinkach
15 suszonych pomidorów
bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na połowę, pozbawić gniazd nasiennych.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C, na blaszce wyłożonej pergaminem upiec paprykę razem z czosnkiem (około 30 minut). Jeszcze gorącą paprykę zawinąć w folię aluminiową, po kilkunastu minutach przełożyć na talerz, ściągnąć skórkę.
Za pomocą blendera miksować upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), oliwę. Całość doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Makrelę rozdrobnić delikatnie widelcem, połączyć z paprykowo-pomidorową pastą.
Pastę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Pasta z wędzoną makrelą i chrzanem
Składniki:
1 średniej wielkości makrela wędzona
2 niewielkie, drobno pokrojone korniszony
posiekany szczypiorek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości. Rozdrobnić widelcem.
Szczypiorek i korniszony drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć w salaterce, zamieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.