Wędzona makrela jest idealną rybą do past kanapkowych. Jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna, i co ważne, dostępna przez cały rok. Do rozdrobnionej makreli wystarczy dodać odrobinę majonezu, musztardy i cebulki, by stworzyć idealną pastę, i taką robię najczęściej. Warto jednak poszaleć ze smakami i za pomocą dodatków takich jak twaróg, awokado, suszone pomidory czy pieczone papryki stworzyć wyśmienity dodatek do pieczywa. Jedzmy ryby na zdrowie!

Pasta z wędzoną makrelą i twarogiem

Składniki:

200 g wędzonej makreli

125 g chudego twarogu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka oliwy

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować miskę, włożyć twaróg i rozgnieść go widelcem, wymieszać z jogurtem.

Makrelę dokładnie oczyścić z ości i skóry.

Do twarogu dodać posiekaną makrelę i szczypiorek.

Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pasta z wędzoną makrelą i awokado

Składniki:

1 wędzona makrela

1 dojrzałe awokado

1 łyżeczka soku z cytryny

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz, papryka ostra w proszku

Przygotowanie:

Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i zamieszać, jednocześnie rozgniatając awokado widelcem.

Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości, podzielić na mniejsze kawałki. Połączyć z awokado.

Szczypiorek posiekać i dodajemy do pasty. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku wedle uznania.

Pasta z wędzoną makrelą i suszonymi pomidorami

Składniki:

250 g wędzonej makreli, oczyszczonej z ości

2 czerwone papryki

oliwa

2 ząbki czosnku, w łupinkach

15 suszonych pomidorów

bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę umyć, przekroić na połowę, pozbawić gniazd nasiennych.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C, na blaszce wyłożonej pergaminem upiec paprykę razem z czosnkiem (około 30 minut). Jeszcze gorącą paprykę zawinąć w folię aluminiową, po kilkunastu minutach przełożyć na talerz, ściągnąć skórkę.

Za pomocą blendera miksować upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), oliwę. Całość doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Makrelę rozdrobnić delikatnie widelcem, połączyć z paprykowo-pomidorową pastą.

Pastę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Pasta z wędzoną makrelą i chrzanem

Składniki:

1 średniej wielkości makrela wędzona

2 niewielkie, drobno pokrojone korniszony

posiekany szczypiorek

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka chrzanu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości. Rozdrobnić widelcem.

Szczypiorek i korniszony drobno posiekać.

Wszystkie składniki połączyć w salaterce, zamieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o