Pasztet z wątróbek drobiowych to propozycja na atrakcyjną przystawkę. Można go podać w eleganckich miseczkach lub w postaci apetycznych kulek, wyłożonych na liściach sałaty, w towarzystwie pomidorków koktajlowych i żółtek. Warto przygotować od razu większą ilość, gdyż dobrze się przechowuje w lodówce, przełożony do słoiczków, ciasno ugnieciony, zalany od góry smalcem. Smacznego!
Składniki:
800 g wątróbek drobiowych
400 g słoniny
3 cebule
3 jajka
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
pieprz
sól
liście sałaty
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu delikatnie obrać, oddzielając białko od żółtek. Białko drobno posiekać przełożyć na talerzyk.
Słoninę pokroić w kostkę o boku 3-4 cm, smażyć na głębokiej patelni do zeszklenia.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, delikatnie obsmażyć na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Dodać wątróbki i dalej smażyć na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią. Dodać mielony pieprz i ziele angielskie, ostudzić.
Wszystkie składniki zemleć, masę doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z pasztetu uformować kulki o wadze ok. 80 g, każdą kulkę obtoczyć w posiekanym białku, lekko spłaszczyć.
* Pasztet można wzbogacić dodając do masy z wątróbek usmażone na oddzielnej patelni pieczarki również przepuszczone przez maszynkę.