Zapiekany dorsz z ryżem i cukinią to kolejna propozycja na danie jednogarnkowe z kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to potrawa łatwa do przygotowania i dietetyczna. Doskonale smakuje podawana z zestawem sezonowych surówek. Polacy wciąż niestety jadają za mało ryb, więc taki dorsz może być doskonałą propozycją na każdy tydzień. Wystarczy dodać do zapiekania plasterki cebuli, kawałki papryki czy pomidora, by stworzyć odmienne danie. Smacznego!
Składniki:
3 filety z dorsza
2 małe cukinie
3 cienkie plasterki szynki gotowanej
15 dag żółtego sera
1 szklanka ryżu
½ litra bulionu
sok z 1 cytryny
½ pęczka melisy
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Filety z dorsza opłukać, osolić, posolić sokiem z cytryny, odstawić. Do garnka wsypać opłukany ryż, ugotować w szklance lekko osolonej wody, gdy woda wyparuje, zdjąć z ognia.
Melisę umyć, posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cukinie obrać, pokroić w plasterki, posolić, posypać pieprzem i ułożyć na ryżu.
Dorsza owinąć szynką i włożyć do naczynia do zapiekania, całość zalać bulionem. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, posypać nim rybę, oprószyć słodką papryką.
Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
* Przed zawinięciem dorsza w szynkę, rybę można obłożyć cienkimi plastrami cebuli, które dodatkowo wzbogacą smak ryby.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels