Pierogi z owocami mogą uszczęśliwić każdego, bez względu na wiek. Mogą być podawane zarówno jako danie obiadowe, jak i deser. Najlepsze są serwowane bezpośrednio po ugotowaniu, dlatego warto do ich przygotowania zaprosić całą rodzinę i razem je zajadać, bezpośrednio po wyciągnięciu z garnka. Smacznego!

Farsz z suszonych śliwek

Składniki:

30 dag suszonych śliwek kalifornijskich

½ szklanki wytrawnego, białego wina

2 łyżki mielonych orzechów

1 łyżka miodu

szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Śliwki drobno posiekać, wymieszać z winem, miodem, orzechami i goździkami na jednolitą masę. Przygotować ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, na każdym wyłożyć farsz, mocno zlepić brzegi. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane masłem lub śmietaną.

Farsz z jabłek

Składniki:

3 twarde winne jabłka

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

1 łyżka bułki tartej

Szczypta mielonego cynamonu

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, dodać cynamon, bułkę tartą i stopione masło. Dokładnie wymieszać.

Farszem napełniać krążki przygotowanego ciasta, mocno zlepiając brzegi. Ugotować, podawać z oddzielnie serwowaną śmietaną i cukrem.

Farsz z truskawek, sera i ryżu

Składniki:

15 dag truskawek

10 dag ryżu

30 dag sera białego, mielonego

½ łyżki masła

1 żółtko

Przygotowanie:

Ryż ugotować z masłem na półsypko, odstawić do wystudzenia. Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki pokroić w plasterki. Ser, ryż i truskawki połączyć i rozetrzeć na jednolitą masę, dodać żółtko.

Przygotować ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, na każdym wyłożyć nadzienie, mocno zlepić brzegi. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu oraz odrobiną cukru.

* Świeże truskawki można zastąpić mrożonymi, należy je rozmrozić przed dodaniem do farszu.

Ciasto na pierogi

400 g mąki pszennej

ciepła woda

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto: do przesianej mąki dodać stopniowo wodę – tylko tyle, by ciasto było elastyczne. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na bok. Po kilkunastu minutach rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments