Pierogi z owocami mogą uszczęśliwić każdego, bez względu na wiek. Mogą być podawane zarówno jako danie obiadowe, jak i deser. Najlepsze są serwowane bezpośrednio po ugotowaniu, dlatego warto do ich przygotowania zaprosić całą rodzinę i razem je zajadać, bezpośrednio po wyciągnięciu z garnka. Smacznego!
Farsz z suszonych śliwek
Składniki:
30 dag suszonych śliwek kalifornijskich
½ szklanki wytrawnego, białego wina
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka miodu
szczypta mielonych goździków
Przygotowanie:
Śliwki drobno posiekać, wymieszać z winem, miodem, orzechami i goździkami na jednolitą masę. Przygotować ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, na każdym wyłożyć farsz, mocno zlepić brzegi. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane masłem lub śmietaną.
Farsz z jabłek
Składniki:
3 twarde winne jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
Szczypta mielonego cynamonu
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, dodać cynamon, bułkę tartą i stopione masło. Dokładnie wymieszać.
Farszem napełniać krążki przygotowanego ciasta, mocno zlepiając brzegi. Ugotować, podawać z oddzielnie serwowaną śmietaną i cukrem.
Farsz z truskawek, sera i ryżu
Składniki:
15 dag truskawek
10 dag ryżu
30 dag sera białego, mielonego
½ łyżki masła
1 żółtko
Przygotowanie:
Ryż ugotować z masłem na półsypko, odstawić do wystudzenia. Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki pokroić w plasterki. Ser, ryż i truskawki połączyć i rozetrzeć na jednolitą masę, dodać żółtko.
Przygotować ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, na każdym wyłożyć nadzienie, mocno zlepić brzegi. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu oraz odrobiną cukru.
* Świeże truskawki można zastąpić mrożonymi, należy je rozmrozić przed dodaniem do farszu.
Ciasto na pierogi
400 g mąki pszennej
ciepła woda
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto: do przesianej mąki dodać stopniowo wodę – tylko tyle, by ciasto było elastyczne. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na bok. Po kilkunastu minutach rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.