Zachęcam Was do przygotowania indyka nadziewanego ziołowym masłem. Tak przyrządzone kotlety przesączone są zapachem świeżych ziół i cytryny, są przy tym przyjemnie soczyste i mają chrupką panierkę. Do tego świetnie pasuje puree z ziemniaków z selerem oraz prosta surówka z papryki i pomidorów. Spróbujcie również delikatnej zupy ze świeżej kapusty, idealnej na każdą porę roku. Smacznego gotowania!
Indyk po kijowsku
Składniki:
4 porcje z piersi z indyka
sok z 1 cytryny
8 łyżek masła ziołowego
½ szklanki mąki
3 jaja
1 łyżeczka pieprzu
1 szklanka bułki tartej
tłuszcz do smażenia
sól
Masło ziołowe:
1 kostka masła
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
Czosnek obrać i zmiażdżyć praską. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Zioła drobno posiekać. Zmiksować wszystkie składniki z masłem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Przygotowanie:
Oczyścić piersi, podzielić na grube kotlety. Następnie przekroić każdy w taki sposób, by można było zrobić w nim kieszonkę.
Przełożyć mięso do miski, zalać sokiem z 1 cytryny. Marynować minimum 15 minut.
Nadziać kieszonki masłem ziołowym, brzeg nacięcia skleić odrobiną mąki.
Jajo roztrzepać z solą i pieprzem.
Kotlety obtoczyć delikatnie w mące, następnie w jaju i na końcu w bułce tartej. Od razu smażyć w głębokiej patelni, nie dopuszczając, do rozmoknięcia panierki.
Smażyć na średnim ogniu, przez około 8 minut z każdej strony.
* W ten sposób można przyrządzić je również z piersi kurczaka.
Puree z ziemniaków i z selera
Składniki:
6 dużych ziemniaków
3 średniej wielkości selery
250 mililitrów śmietany 30%
szczypiorek
sól
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić w trakcie gotowania.
Po ugotowaniu odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę.
Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
* Śmietanę można zastąpić jogurtem.
Surówka z papryki i pomidorów
Składniki:
2 świeże papryki
4 pomidory
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
sól, cukier, pieprz, papryka mielona
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonymi w cząstki pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Przygotować sos: w 1/3 szklanki wody rozmieszać oliwę, musztardę, zmiażdżone ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalać całość sosem, zamieszać. Schłodzić przed podaniem minimum 15 minut.
Zupa kurpiowska z kapusty
Składniki:
1 mała główka kapusty
1-2 marchewki
1 cebula
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Razem podsmażyć na maśle.
Kapustę poszatkować, oprószyć solą, zalać wodą lub bulionem mięsno-warzywnym i ugotować. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa.
Przygotować jasną zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić odrobiną zupy i dodać przecier pomidorowy, zamieszać i dodać do zupy. Zagotować, przyprawić do smaku.
Kapusta młoda jest smaczna . można szybko zrobić zupę lub surówkę.