Zachęcam Was do przygotowania indyka nadziewanego ziołowym masłem. Tak przyrządzone kotlety przesączone są zapachem świeżych ziół i cytryny, są przy tym przyjemnie soczyste i mają chrupką panierkę. Do tego świetnie pasuje puree z ziemniaków z selerem oraz prosta surówka z papryki i pomidorów. Spróbujcie również delikatnej zupy ze świeżej kapusty, idealnej na każdą porę roku. Smacznego gotowania!

Indyk po kijowsku

Składniki:

4 porcje z piersi z indyka

sok z 1 cytryny

8 łyżek masła ziołowego

½ szklanki mąki

3 jaja

1 łyżeczka pieprzu

1 szklanka bułki tartej

tłuszcz do smażenia

sól

Masło ziołowe:

1 kostka masła

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

1 cytryna

2 ząbki czosnku

pieprz, sól

Czosnek obrać i zmiażdżyć praską. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Zioła drobno posiekać. Zmiksować wszystkie składniki z masłem. Posolić i popieprzyć do smaku.

Przygotowanie:

Oczyścić piersi, podzielić na grube kotlety. Następnie przekroić każdy w taki sposób, by można było zrobić w nim kieszonkę.

Przełożyć mięso do miski, zalać sokiem z 1 cytryny. Marynować minimum 15 minut.

Nadziać kieszonki masłem ziołowym, brzeg nacięcia skleić odrobiną mąki.

Jajo roztrzepać z solą i pieprzem.

Kotlety obtoczyć delikatnie w mące, następnie w jaju i na końcu w bułce tartej. Od razu smażyć w głębokiej patelni, nie dopuszczając, do rozmoknięcia panierki.

Smażyć na średnim ogniu, przez około 8 minut z każdej strony.

* W ten sposób można przyrządzić je również z piersi kurczaka.

Puree z ziemniaków i z selera

Składniki:

6 dużych ziemniaków

3 średniej wielkości selery

250 mililitrów śmietany 30%

szczypiorek

sól

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować do miękkości. Posolić w trakcie gotowania.

Po ugotowaniu odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę.

Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

* Śmietanę można zastąpić jogurtem.

Surówka z papryki i pomidorów

Składniki:

2 świeże papryki

4 pomidory

1 cebula

pęczek natki pietruszki

1 łyżka oliwy

1 łyżka musztardy

2 ząbki czosnku

sól, cukier, pieprz, papryka mielona

Przygotowanie:

Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonymi w cząstki pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Przygotować sos: w 1/3 szklanki wody rozmieszać oliwę, musztardę, zmiażdżone ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalać całość sosem, zamieszać. Schłodzić przed podaniem minimum 15 minut.

Zupa kurpiowska z kapusty

Składniki:

1 mała główka kapusty

1-2 marchewki

1 cebula

3 łyżki masła

1 łyżka mąki

3-4 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Razem podsmażyć na maśle.

Kapustę poszatkować, oprószyć solą, zalać wodą lub bulionem mięsno-warzywnym i ugotować. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa.

Przygotować jasną zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić odrobiną zupy i dodać przecier pomidorowy, zamieszać i dodać do zupy. Zagotować, przyprawić do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
5 lat temu

Kapusta młoda jest smaczna . można szybko zrobić zupę lub surówkę.