Papryka to idealne warzywo do faszerowania. Lubię ją z mięsem mielonym wołowo-wieprzowym i dodatkiem zielonego groszku. Do tego sos pomidorowy. Tak przygotowaną paprykę można jeść z dodatkiem ziemniaków, kasz, ryżu czy makaronu. Ugotujcie jej więcej, a potem wystarczy każdego dnia zmienić dodatek, by danie zyskało nowy wymiar smakowy. Dla osób, które lubią pikantne jedzenie, polecam dodanie do sosu odrobiny chilli. Spróbujcie również regionalnej zupy pieczarkowej z ryżem, którą miałam okazję jeść na Mazurach. Udanego gotowania! 🙂

Papryka faszerowana mięsem i groszkiem

Składniki:

4 papryki

½ kg mięsa mielonego

1 szklanka groszku zielonego

2 łyżki kaszy kuskus

250 ml przecieru pomidorowego

śmietana

1 jajo

2 ząbki czosnku

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

sól, pieprz

zielenina do posypania

Przygotowanie:

Paprykę delikatnie pozbawić gniazd nasiennych, opłukać.

W misce połączyć mięso z jajem, wyciśniętym czosnkiem, suchą kaszą kuskus. Dodać sól i pieprz oraz 150 ml zimnej wody, wyrobić farsz do uzyskania kleistej masy. Dodać surowy groszek, delikatnie wymieszać starając się nie zniszczyć struktury groszku.

Do dużego garnka włożyć nafaszerowaną paprykę, w pozycji pionowej (odciętą stroną do góry). Dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe. Gotować 35-40 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać słodką paprykę, posolić i popieprzyć sos do smaku, gotować 2 minuty i wyłączyć gaz.

Przed podaniem okrasić śmietaną wedle upodobania, posypać zieleniną.

* Do faszerowania nadają się wszystkie rodzaje mięsa.

Zamiast przecieru pomidorowego można wykorzystać koncentrat pomidorowy, który należy rozcieńczyć w wodzie w proporcji 2 łyżeczki koncentratu na 1 szklankę wody.

Zupa pieczarkowa z ryżem

Składniki:

1 ½ l bulionu

30 dag pieczarek

2 pietruszki

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka słodkiej papryki

10 dag ryżu

3 duże ziemniaki

4 gałązki koperku

125 ml śmietany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Marchewki oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.

W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie, wlać bulion i wrzucić starte warzywa. Do gotującej się zupy dodać paprykę i pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Po 20 minutach od zagotowania, do garnka dodać ryż i ziemniaki, gotować do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Kilka łyżek wywaru wymieszać ze śmietaną i wlać ją do zupy. Zupę posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o