Papryka to idealne warzywo do faszerowania. Lubię ją z mięsem mielonym wołowo-wieprzowym i dodatkiem zielonego groszku. Do tego sos pomidorowy. Tak przygotowaną paprykę można jeść z dodatkiem ziemniaków, kasz, ryżu czy makaronu. Ugotujcie jej więcej, a potem wystarczy każdego dnia zmienić dodatek, by danie zyskało nowy wymiar smakowy. Dla osób, które lubią pikantne jedzenie, polecam dodanie do sosu odrobiny chilli. Spróbujcie również regionalnej zupy pieczarkowej z ryżem, którą miałam okazję jeść na Mazurach. Udanego gotowania! 🙂
Papryka faszerowana mięsem i groszkiem
Składniki:
4 papryki
½ kg mięsa mielonego
1 szklanka groszku zielonego
2 łyżki kaszy kuskus
250 ml przecieru pomidorowego
śmietana
1 jajo
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Paprykę delikatnie pozbawić gniazd nasiennych, opłukać.
W misce połączyć mięso z jajem, wyciśniętym czosnkiem, suchą kaszą kuskus. Dodać sól i pieprz oraz 150 ml zimnej wody, wyrobić farsz do uzyskania kleistej masy. Dodać surowy groszek, delikatnie wymieszać starając się nie zniszczyć struktury groszku.
Do dużego garnka włożyć nafaszerowaną paprykę, w pozycji pionowej (odciętą stroną do góry). Dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe. Gotować 35-40 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać słodką paprykę, posolić i popieprzyć sos do smaku, gotować 2 minuty i wyłączyć gaz.
Przed podaniem okrasić śmietaną wedle upodobania, posypać zieleniną.
* Do faszerowania nadają się wszystkie rodzaje mięsa.
Zamiast przecieru pomidorowego można wykorzystać koncentrat pomidorowy, który należy rozcieńczyć w wodzie w proporcji 2 łyżeczki koncentratu na 1 szklankę wody.
Zupa pieczarkowa z ryżem
Składniki:
1 ½ l bulionu
30 dag pieczarek
2 pietruszki
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka słodkiej papryki
10 dag ryżu
3 duże ziemniaki
4 gałązki koperku
125 ml śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Marchewki oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.
W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie, wlać bulion i wrzucić starte warzywa. Do gotującej się zupy dodać paprykę i pieprz.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Po 20 minutach od zagotowania, do garnka dodać ryż i ziemniaki, gotować do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Kilka łyżek wywaru wymieszać ze śmietaną i wlać ją do zupy. Zupę posypać posiekanym koperkiem.