Dania jednogarnkowe mają sporo zalet, dlatego warto przygotować od razu duży garnek, by można było przez co najmniej dwa dni, cieszyć się gotowym posiłkiem. Szybki gulasz z kiełbasą to pikantne danie, na wszelkie okazje, które nie wymaga żadnych dodatków. Smacznego!
Składniki:
450 g chudych kiełbasek
2 łyżki tłuszczu do smażenia
2 cebule
400 g pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa
1 łyżka mielonej papryki
1 płaska łyżeczka cukru
4 średnie, mączyste ziemniaki
2 duże garście młodej kapusty
Przygotowanie:
Kiełbaski pokroić na duże kawałki. Rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu w dużym garnku, smażyć kiełbaski, aż zbrązowieją. Wyjąć z garnka i odstawić.
Cebulę grubo pokroić. Do garnka, w którym była smażona kiełbaska, dodać kolejną łyżkę tłuszczu i włożyć cebulę, smażyć kolejne 5 minut, w międzyczasie dodać paprykę, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory z puszki posiekać, dodać wraz z zalewą do garnka, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz 2 szklanki wody. Zamieszać. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową i cukier, doprawić do smaku i zagotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka z pomidorami i gotować kolejne 10 minut.
Dodać posiekaną kapustę, podsmażone kiełbaski, dusić całość 5 minut, mieszając, aż kapusta zmięknie. Ponownie doprawić do smaku przed podaniem.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels