Dania jednogarnkowe mają sporo zalet, dlatego warto przygotować od razu duży garnek, by można było przez co najmniej dwa dni, cieszyć się gotowym posiłkiem. Szybki gulasz z kiełbasą to pikantne danie, na wszelkie okazje, które nie wymaga żadnych dodatków. Smacznego!

Składniki:

450 g chudych kiełbasek

2 łyżki tłuszczu do smażenia

2 cebule

400 g pomidorów z puszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 kostka rosołowa

1 łyżka mielonej papryki

1 płaska łyżeczka cukru

4 średnie, mączyste ziemniaki

2 duże garście młodej kapusty

Przygotowanie:

Kiełbaski pokroić na duże kawałki. Rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu w dużym garnku, smażyć kiełbaski, aż zbrązowieją. Wyjąć z garnka i odstawić.

Cebulę grubo pokroić. Do garnka, w którym była smażona kiełbaska, dodać kolejną łyżkę tłuszczu i włożyć cebulę, smażyć kolejne 5 minut, w międzyczasie dodać paprykę, mieszając od czasu do czasu.

Pomidory z puszki posiekać, dodać wraz z zalewą do garnka, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz 2 szklanki wody. Zamieszać. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową i cukier, doprawić do smaku i zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka z pomidorami i gotować kolejne 10 minut.

Dodać posiekaną kapustę, podsmażone kiełbaski, dusić całość 5 minut, mieszając, aż kapusta zmięknie. Ponownie doprawić do smaku przed podaniem.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments