Świeże ogórki są najczęściej wykorzystywane do zrobienia mizerii, do kanapek lub jako dodatek do sałat. Ale można je wykorzystać również w inny, bardziej nowoczesny sposób.
Finezyjnie pokrojone mogą być elementem dekoracyjnym. Podczas diety odchudzającej zaspokajają głód i przy tym skutecznie nawadniają. Mało kto wie, że posiadają wspaniałe właściwości zdrowotne, np. w połączeniu z marchewką leczą zapalenia stawów, pielęgnują zmęczone oczy, łagodzą poparzenia słoneczne, wspomagają porost włosów, pomagają w utrzymaniu świeżego oddechu itd.
Dziś zachęcam Was do jedzenia ogórków, ale w formie pikantnej galaretki, w orientalnej surówce lub w postaci faszerowanej.
Galaretka z zielonych ogórków
Składniki:
1,5 szklanki obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych ogórków
1/3 szklanki posiekanej zielonej papryki
2 cebule dymki
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego)
7g żelatyny
1 ¼ szklanki wody
sól, zmielony zielony pieprz (w bardzo pikantnej wersji płatki zielonego chili)
gałązka koperku do dekoracji
Przygotowanie:
Pokroić ogórki, paprykę, dymkę, czosnek i koperek w kostkę, całość zmiksować. Do powstałej masy dodać ocet z przyprawami.
Namoczyć żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody (nie wrzącej), rozpuścić ciągle mieszając. Dodać pozostałą 1 szklankę wody. Wymieszać i połączyć z masą ogórkową.
I wariant:
Rozlać do małych foremek (szklaneczek), udekorować gałązkami koperku, zostawić do zastygnięcia.
Podawać jako przystawkę do wędlin, pasztetów, zimnych ryb.
II wariant:
Rozlać na półmisek (lub talerze), na których będzie serwowany zimny łosoś, dodatkowo udekorować kulkami wydrążonymi z ogórka i ozdobić gałązkami koperku.
Orientalna surówka z ogórka
Składniki:
2 ogórki
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka płynnego miodu (łagodnego)
2 łyżki mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Sól do smaku
4 czubate łyżki kiełków
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Do miski z ogórkami dodać drobno pokrojonego selera i pozbawioną nasion, posiekaną w cieniutkie krążki papryczkę.
W osobnej miseczce przygotować sos: pomieszać razem miód, mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i oliwę.
Ogórki połączyć z sosem. Przed oddaniem schłodzić w lodówce.
Surówka najlepiej prezentuje się w pucharkach udekorowanych kiełkami nasion.
Ogórki faszerowane
Składniki:
3 świeże ogórki jednakowej szerokości i długości
¼ kg włoszczyzny
½ szklanki ugotowanej fasoli (ew. z puszki)
10 dkg fasolki szparagowej
½ małego kalafiora
½ ogórka kiszonego
1 jabłko
Sól, pieprz, cukier
Posiekany koperek
Majonez (w wersji dietetycznej sos jogurtowy)
Przygotowanie:
Ugotować włoszczyznę, fasolkę szparagową i kalafiora, po ostudzeniu drobno posiekać. Przełożyć do salaterki, dodać starte na dużych oczkach jabłko z 1 ogórkiem. Tak powstałą sałatkę przyprawić do smaku, posypać koperkiem.
Ogórki obrać ze skórki, delikatnie wydrążyć łyżeczką deserową pestki, delikatnie osolić w środku i na zewnątrz, odstawić.
Ogórki odsączyć z soku, delikatnie nadziać wcześniej przygotowaną sałatką, uciskając mocno łyżką.
Nafaszerowane ogórki pokroić na grube (ok. 1,5 cm) krążki.
Ułożyć na półmisku, dekoracyjnie oblać majonezem lub sosem jogurtowym.
II wariant nadzienia
Tak samo można przyrządzić ogórki nadziewane mieloną szynką wymieszaną z serkiem kremowym.
Smacznego! 🙂
Moje dzieci uwielbiają ogórki a najbardziej mizerie, ale nie wiedziałam że można tyle potraw z nich przygotować. Jednym słowem biorę się za gotowanie i serwuje domownikom.
swietny przepis, nareszcie ktos zrobil ostra mizerje, jak tu teraz zone przekonac…..