Jest to aromatyczne danie, które najlepiej smakuje na gorąco, ale można je jeść również na zimno. Potrawka z bakłażana jest daniem uniwersalnym, będzie doskonale smakować wegetarianom podawana z dodatkiem pieczonej dyni lub pilawem z komosy, jak i mięsożercom jako warzywny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka. Można ją podawać również z dodatkiem pieczywa, dowolną kaszą, ryżem czy puree ziemniaczanym. Warto poszaleć z przyprawami i do gotującego się sosu dodać ulubione zioła i nadać prostej potrawce z bakłażana indyjskie, tajskie, sycylijskie lub meksykańskie oblicze. Smacznego!

Składniki:

800 g niedużych bakłażanów

800 g pomidorów

4 łyżki oliwy

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka kuminu

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm. Posolić i odstawić na 10 minut, na sicie.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Bakłażany wycisnąć w dłoniach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster bakłażana natrzeć oliwą (najlepiej zwilżyć dłonie oliwą i nacierać dłońmi), popieprzyć. Piec 25 minut.

Przygotować rondel o szerokim spodzie. Na dno wlać odrobinę oliwy.

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do zimnego rondla włożyć cebulę, posolić i delikatnie smażyć. Zamieszać kilkukrotnie i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać starty czosnek i kumin, smażyć dodatkowo 3 minuty.

Dodać pomidory, miód, oregano, zamieszać i gotować do zredukowania nadmiaru wody (około 15-20 minut). Do sosu dodać upieczone bakłażany. Zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Posolić i posypać pieprzem do smaku.

WARIANTY

Indyjski

Starty korzeń imbiru, garam masala, czarny kardamon, cynamon

Tajski

1 łyżka czerwonej pasty curry, 200 mililitrów śmietanki kokosowej

Sycylijski

½ szklanki rodzynek, ½ szklanki zielonych oliwek, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki orzeszków piniowych

Meksykański

1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 czerwona papryczka chili

* Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments