Jest to aromatyczne danie, które najlepiej smakuje na gorąco, ale można je jeść również na zimno. Potrawka z bakłażana jest daniem uniwersalnym, będzie doskonale smakować wegetarianom podawana z dodatkiem pieczonej dyni lub pilawem z komosy, jak i mięsożercom jako warzywny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka. Można ją podawać również z dodatkiem pieczywa, dowolną kaszą, ryżem czy puree ziemniaczanym. Warto poszaleć z przyprawami i do gotującego się sosu dodać ulubione zioła i nadać prostej potrawce z bakłażana indyjskie, tajskie, sycylijskie lub meksykańskie oblicze. Smacznego!
Składniki:
800 g niedużych bakłażanów
800 g pomidorów
4 łyżki oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka kuminu
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm. Posolić i odstawić na 10 minut, na sicie.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Bakłażany wycisnąć w dłoniach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster bakłażana natrzeć oliwą (najlepiej zwilżyć dłonie oliwą i nacierać dłońmi), popieprzyć. Piec 25 minut.
Przygotować rondel o szerokim spodzie. Na dno wlać odrobinę oliwy.
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do zimnego rondla włożyć cebulę, posolić i delikatnie smażyć. Zamieszać kilkukrotnie i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać starty czosnek i kumin, smażyć dodatkowo 3 minuty.
Dodać pomidory, miód, oregano, zamieszać i gotować do zredukowania nadmiaru wody (około 15-20 minut). Do sosu dodać upieczone bakłażany. Zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
WARIANTY
Indyjski
Starty korzeń imbiru, garam masala, czarny kardamon, cynamon
Tajski
1 łyżka czerwonej pasty curry, 200 mililitrów śmietanki kokosowej
Sycylijski
½ szklanki rodzynek, ½ szklanki zielonych oliwek, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki orzeszków piniowych
Meksykański
1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 czerwona papryczka chili
* Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.