Każda edycja RestaurantWeek to kolejne kulinarne debiuty. W jesiennej odsłonie festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce! BĄDŹ FOODIE, eksploruj różnorodne kuchnie, próbuj nowych potraw i dziel się swoimi przeżyciami z innymi.
RestaurantWeekⓇ odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł.
Oto lista TOP adresów na gastronomicznej mapie Polski, które warto odwiedzić podczas Festiwalu. Otwarta Grill – to jedna z najciekawszych lubelskich propozycji. W sam raz na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Mimo krótkiego stażu na lubelskiej scenie kulinarnej, Otwarta Grill już może pochwalić się niezłą renomą! Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję RestaurantWeek Ⓡ? Z przystawek mamy do wyboru: blin gryczany z wędzonym łososiem, ikrą ze śledzia i wędzoną śmietaną lub pate en croute na kruchym cieście z łopatką wieprzową, boczkiem, wątróbką i śliwką. Dania główne to canelloni z dynią, szpinakiem i sosem pomidorowym lub udko z kurczaka w sosie anchois. Deser w obu wersjach to chocoflan, czyli ciastko czekoladowe, flan i jabłko.
Restauracja 2PIER – jej sercem jest znakomita polska kuchnia bazująca na regionalnych produktach. Festiwalowe menu wegetariańskie otwiera tartaletka dyniowa z kruszonką imbirową. Na danie główne zjemy tortellini z wędzonym twarogiem, sosem grzybowym i chipsem z jarmużu. Deser – custard adwokatowy z konfiturą z czarnej porzeczki i chipsem czekoladowym – będzie ukoronowaniem uczty w obu wariantach. Menu mięsne zapowiada się równie ciekawie. Na start bulion z pieczonej kaczki. Danie główne to polędwiczka wieprzowa z purée z pieczonej papryki i coulis z rokitnika.
OSO Sushi and Wok – w mieszczącej się na ulicy Tomasza Zana 19 restauracji gotuje się iście po japońsku. OSO zostało stworzone z myślą o entuzjastach prawdziwej japońskiej kuchni, będącej subtelną mieszanką różnych smaków i aromatów. Menu wyróżnia prostota, która pozwala wydobyć to co najlepsze z wysokiej jakości składników. Podczas kolacji będzie można spróbować ceviche z dorady z awokado, mango, chilli i chipsem papadum, a także california maki z szparagiem w tempurze i tatarem z łososia. Alternatywą są krewetki w cieście filo z pikantnym majonezem oraz pokebowl z kaczką i boczniakiem w tempurze, smażonym ryżem i mixem świeżych warzyw. Zwieńczeniem kolacji będą lodowe mochi.
Bianca e Livia to miejsce, gdzie możecie doświadczyć mistrzowskiej sztuki kulinarnej w stylowym wnętrzu i w wyjątkowej, przyjaznej atmosferze. Wszystkie dania przygotowywane są według autorskich przepisów. Menu jest kompozycją kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu. Znajdziemy tu zarówno najnowsze trendy, jak i sprawdzone receptury. Za kartę dań odpowiada Mateusz Maj. Wśród festiwalowych propozycji cenionego Chefa znalazły się m.in. arancini formaggio, a także smażony bakłażan w panierce podawany z konfiturą pomidorową oraz sałatą rzymską. Menu mięsne to arancini ragu z mięsem wieprzowo-wołowym, a także policzek wieprzowy podawany z gnocchi oraz peperonatą. Na deser w obu przypadkach – tiramisu pistacjowe.
Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/