Kuskus to nietypowa kasza, nie trzeba jej płukać, wystarczy zalać ją wrzącą wodą, mlekiem lub bulionem, chwilę odczekać i od razu wykorzystać do spożycia. Kuskus stanowi świetną bazę do różnorodnych sałatek. Do tej niezwykle pożywnej sałatki z kuskusu, popularnej zwłaszcza w Turcji, wykorzystuje się gotowane piersi z indyka oraz świeże warzywa. Dlatego tak przyrządzona sałatka może być samodzielnym daniem lub ciekawą, lekką przystawką. Smacznego!
Składniki:
20 dag kaszy kuskus
30 dag fileta z indyka
2 dymki
1 ogórek sałatkowy
1 marchewka
2 małe pomidory
125 ml bulionu
sok z 1 cytryny
100 ml oliwy
sól, pieprz ziołowy
kolendra zielona, natka pietruszki, koperek
Przygotowanie:
Mięso umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu pokroić na paseczki. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, gdy napęcznieje odcedzić i przełożyć do salaterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć i drobno posiekać, dodać do kaszy. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do salaterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kaszą. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i dodać do salaterki. Całość starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bulion wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, zalać sałatkę i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Kawałki indyka rozłożyć na półmisku i nałożyć na nie sałatkę. Udekorować posiekaną zieleniną.