Kuskus to nietypowa kasza, nie trzeba jej płukać, wystarczy zalać ją wrzącą wodą, mlekiem lub bulionem, chwilę odczekać i od razu wykorzystać do spożycia. Kuskus stanowi świetną bazę do różnorodnych sałatek. Do tej niezwykle pożywnej sałatki z kuskusu, popularnej zwłaszcza w Turcji, wykorzystuje się gotowane piersi z indyka oraz świeże warzywa. Dlatego tak przyrządzona sałatka może być samodzielnym daniem lub ciekawą, lekką przystawką. Smacznego!

Składniki:

20 dag kaszy kuskus

30 dag fileta z indyka

2 dymki

1 ogórek sałatkowy

1 marchewka

2 małe pomidory

125 ml bulionu

sok z 1 cytryny

100 ml oliwy

sól, pieprz ziołowy

kolendra zielona, natka pietruszki, koperek

Przygotowanie:

Mięso umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu pokroić na paseczki. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, gdy napęcznieje odcedzić i przełożyć do salaterki.

Dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć i drobno posiekać, dodać do kaszy. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do salaterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kaszą. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i dodać do salaterki. Całość starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Bulion wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, zalać sałatkę i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Kawałki indyka rozłożyć na półmisku i nałożyć na nie sałatkę. Udekorować posiekaną zieleniną.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments