Wołowina wymaga cierpliwości, gdyż potrzebuje więcej czasu na gotowanie, w porównaniu do drobiu czy wieprzowiny. Dlatego należy wygospodarować dodatkowy czas, na przygotowanie posiłku. Wołowinę z czerwoną kapustą przyrządza się w ciągu dwóch godzin, to nie jest długo, jeżeli weźmie się pod uwagę efekt końcowy. Smacznego!
Składniki:
1 cebula
1 łyżka oleju
300 g wołowiny
100 ml wywaru warzywnego
2 goździki
skórka z 1 pomarańczy
½ główki czerwonej kapusty
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
200 g gruszek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę, lekko poddusić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i dalej podduszać.
Po ok 10 min. dodać wywar, goździki, pokrojoną skórkę pomarańczową, sól i pieprz i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 45 minut.
W międzyczasie oczyścić kapustę z liści zewnętrznych, przeciąć na pół. Z jednej połowy kapusty wyciąć głąb, a liście rozłożyć.
Zagotować dużą ilość wody, zakwasić ją octem, gdy będzie wrzeć wrzucić całe liście kapusty. Gotować 5 minut, odcedzić i spłukać zimną wodą. Obgotowane liście kapusty pokroić w cienkie paseczki.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Gruszki z pokrojoną kapustą dodać do duszącego się mięsa i nadal dusić przez kolejne 45 minut. Doprawić solą, pieprzem i ew. odrobiną octu jabłkowego najlepiej od razu podawać z ziemniakami lub ryżem.
fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels