Danie z soczewicy jest bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je odmienić rezygnując z buraka na rzecz kawałków mięsa z pieczonego kurczaka lub wędzonej ryby. Dla osób kochających świeżą kolendrę, proponuję wprowadzić ją do dania w zastępstwie natki pietruszki. Będzie bez wątpienia pysznie!
Składniki:
1 mała obrana cebula
1 ugotowany burak
1 łodyga selera naciowego
1 średnia marchewka
½ pęczka natki pietruszki
oliwa
500 g suchej soczewicy
1 ekologiczna drobiowa kostka bulionowa
3 łyżki octu winnego
sól i pieprz biały, mielony
sok z ½ cytryny
100 g sera typu feta
Przygotowanie:
Drobno pokroić cebulę, selera, marchewkę i łodyżki natki pietruszki (listki odłożyć na bok). Buraka pokroić w cienkie półplasterki.
W średnim garnku rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pokrojone warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę, rozkruszoną kostkę bulionową i wlać gorącą wodę (tyle, by wszystko zostało przykryte, ok. 700 ml).
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę, a soczewica stanie się miękka, ale nie rozgotowana.
Odstawić garnek na bok, do ostygnięcia zawartości. Do chłodnej soczewicy dodać ocet i oliwę, posiekane listki pietruszki, przyprawy, sok z cytryny oraz rozkruszony ser feta.