Danie z soczewicy jest bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je odmienić rezygnując z buraka na rzecz kawałków mięsa z pieczonego kurczaka lub wędzonej ryby. Dla osób kochających świeżą kolendrę, proponuję wprowadzić ją do dania w zastępstwie natki pietruszki. Będzie bez wątpienia pysznie!

Składniki:

1 mała obrana cebula

1 ugotowany burak

1 łodyga selera naciowego

1 średnia marchewka

½ pęczka natki pietruszki

oliwa

500 g suchej soczewicy

1 ekologiczna drobiowa kostka bulionowa

3 łyżki octu winnego

sól i pieprz biały, mielony

sok z ½ cytryny

100 g sera typu feta

Przygotowanie:

Drobno pokroić cebulę, selera, marchewkę i łodyżki natki pietruszki (listki odłożyć na bok). Buraka pokroić w cienkie półplasterki.

W średnim garnku rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pokrojone warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę, rozkruszoną kostkę bulionową i wlać gorącą wodę (tyle, by wszystko zostało przykryte, ok. 700 ml).

Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę, a soczewica stanie się miękka, ale nie rozgotowana.

Odstawić garnek na bok, do ostygnięcia zawartości. Do chłodnej soczewicy dodać ocet i oliwę, posiekane listki pietruszki, przyprawy, sok z cytryny oraz rozkruszony ser feta.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments