Do zup, które świetnie potrafią nasycić zalicza się grochówkę. Kojarzy się ona większości osób z kuchnią wojskową i masowymi imprezami, gdyż jest łatwa w przygotowaniu w warunkach polowych. Warto ją przyrządzać również w domu i wprowadzić ją do codziennego menu. Spróbujcie armeńskiej zupy grochowej, która nazywa się Bozbasz – jest pyszna, sycąca i jeszcze lepsza na drugi dzień. Smacznego!

Składniki:

600 g mostka baraniego (wołowiny)

½ szklanki grochu

4-5 ziemniaków

2 cebule

1 jabłko

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki masła

natka pietruszki

pieprz, sól

Przygotowanie:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na 6-12 godzin; ugotować w wodzie, której był moczony z dodatkiem soli.

Ugotowany groch odcedzić, przetrzeć przez sito; wywaru nie wylewać!

Mostek barani umyć, pokrajać, zalać taką ilością zimnej wody, aby pokryła mięso, lekko posolić; gotować na małym ogniu do miękkości, usuwać tworzące się na powierzchni zupy szumowiny.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wraz z przetartym grochem dodać do gotującej się zupy.

Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Odparowaną wodę uzupełnić wywarem z grochu.

Cebulę i jabłko obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Cebulę zrumienić na tłuszczu, wymieszać z koncentratem pomidorowym i jabłkiem, przesmażyć. Połączyć z zupą, dodać pieprz i zagotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Warianty:

Bozbasz zimowy

Zamiast jabłka dodać suszone (uprzednio namoczone i wydrylowane) śliwki – 50 g lub morele – 50 g.

* Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać świeże pomidory, z których należy zdjąć skórkę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o