Przyprawa curry to mieszanka wywodząca się z kuchni indyjskiej. Nadaje potrawom piękny kolor, intensywny aromat i oryginalny smak. Jest uniwersalna, więc doskonale spaja wszystkie składniki tej pożywnej sałatki. Bazę sałatki stanowi makaron, warto wybrać gruby, z pszenicy durum, lub razowy, w kształcie muszelek lub kokardek. Będzie zarazem smacznie i estetycznie. Smacznego!

Składniki:

250 g makaronu

1 podwójna pierś z kurczaka

1 puszka ananasa

4 łyżki zalewy z ananasa

1 łyżeczka curry

1 łyżka sosu sojowego

4 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odsączyć na sicie i lekko ostudzić. Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski, obtoczyć w soli, pieprzu i curry. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu, obsmażyć mięso na rumiano, ostudzić.

Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w kostkę. Przygotować sos: wymieszać zalewę z puszki, sos sojowy i majonez. Połączyć makaron z usmażonym kurczakiem, ananasem oraz sosem.

Przełożyć do salaterki, posypać posiekaną natką pietruszki.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments