Przyprawa curry to mieszanka wywodząca się z kuchni indyjskiej. Nadaje potrawom piękny kolor, intensywny aromat i oryginalny smak. Jest uniwersalna, więc doskonale spaja wszystkie składniki tej pożywnej sałatki. Bazę sałatki stanowi makaron, warto wybrać gruby, z pszenicy durum, lub razowy, w kształcie muszelek lub kokardek. Będzie zarazem smacznie i estetycznie. Smacznego!
Składniki:
250 g makaronu
1 puszka ananasa
4 łyżki zalewy z ananasa
1 łyżeczka curry
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odsączyć na sicie i lekko ostudzić. Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski, obtoczyć w soli, pieprzu i curry. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu, obsmażyć mięso na rumiano, ostudzić.
Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w kostkę. Przygotować sos: wymieszać zalewę z puszki, sos sojowy i majonez. Połączyć makaron z usmażonym kurczakiem, ananasem oraz sosem.
Przełożyć do salaterki, posypać posiekaną natką pietruszki.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pixabay