Jest to sałatka, która zaskoczy każdego swym oryginalnym smakiem. Połączenie pieczarek z fasolką szparagową i czosnkiem jest bardzo rzadko spotykane w polskiej kuchni. Jest tak smaczna, że zakochają się w niej wszyscy, nie tylko miłośnicy grzybów. Można ją serwować przez cały rok, zwłaszcza że jest prosta w przygotowaniu. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości – zróbcie ją koniecznie!
Składniki:
300 g pieczarek (małych)
1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (ciętej)
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową ugotować al dente. Odcedzić oraz ostudzić.
Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości).
Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki, posolić. Dusić do odparowania wody. Ostudzić.
W misce połączyć pieczarki, fasolkę, majonez oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Delikatnie zamieszać. Posolić do smaku. Podawać po lekkim schłodzeniu sałatki.