Sam ryż na mleku jest daniem dietetycznym, prostym i uniwersalnym, można go jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wystarczy jednak do ryżu, dodać ulubione owoce i dodatki, by wyczarować wykwinty i niepowtarzalny deser. Jagody, migdały, toffi czy czekolada z ryżem – bez wątpienia są warte przygotowania! Smacznego 🙂

Czekoladowe risotto z jagodami

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

1 łyżka masła

3 łyżki miodu

1 łyżka kakao

2 szklanki wody

4 garści jagód (zimą można wykorzystać mrożone owoce)

2 garście płatków migdałowych

gałązka mięty

Przygotowanie:

Na patelni roztopić masło, wsypać ryż i uprażyć uważając, by się nie przypalił. Dodać szklankę wody i miód. Dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.

Jagody umyć. Do ryżu dodać 2/3 jagód i kakao. Wlać resztę wody i dusić, nadal mieszając, do wchłonięcia płynu. Risotto wyłożyć na talerze, posypać migdałami, pozostałymi owocami i listkami mięty.

Ryż na mleku z wiśniami

Składniki:

1 szklanka ryżu

2 szklanki mleka

3 łyżki miodu

10 dag wiśni wydrylowanych, z kompotu

listki melisy do dekoracji

4 dag gorzkiej czekolady

cynamon

Przygotowanie:

Ryż ugotować na małym ogniu z mlekiem, cynamonem i 2 łyżkami miodu, stale mieszając. Wiśnie zmiksować z łyżką miodu.

Ugotowany, gorący ryż przełożyć do miseczek i ostudzić. Polać masą wiśniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą. Miseczki udekorować listkami melisy.

Ryż toffi z rodzynkami

Składniki:

½ szklanki ryżu

1 szklanka mleka

½ puszki kajmaku

5 dag rodzynek

orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzącą wodą. Odczekać min. 10 minut, by napęczniały. Odcedzić na sitku. Ryż ugotować na mleku, dodać kajmak i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać rodzynki, zamieszać. Masę przełożyć do małych pucharków i schłodzić. Delikatnie wyłożyć na talarze deserowe, udekorować orzechami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments