W zamrażarce warto mieć ulubione lody waniliowe, gdyż to właśnie ten rodzaj najlepiej sprawdza się w deserach z lodami. Do lodów najczęściej podaje się świeże owoce lub ulubioną posypkę taką jak orzechy, wiórki kokosowe czy ciasteczka. A co powiecie na lody z cukierkami lub gorącym sosem czekoladowym? Zróbcie je koniecznie, zapewniam, będzie pysznie! Smacznego!
Deser z lodów z cukierkami
Składniki:
(na 4 porcje)
500 ml lodów waniliowych
100 g twardych cukierków mlecznych
300 g owoców z puszki
czekolada mleczna do dekoracji
Przygotowanie:
Cukierki włożyć do mocnego plastikowego woreczka. Pokruszyć przy użyciu tłuczka do mięsa.
Lody włożyć do dużej salaterki, dodać pokruszone cukierki, wymieszać. Przełożyć z powrotem do pojemnika i ponownie zamrozić przez min. 2 godziny. Pudełko z lodami włożyć na 20 minut przed podaniem do lodówki, by nieco zmiękły.
Owoce odsączyć z zalewy, w pucharkach rozłożyć owoce, do każdego dodać po dwie gałki lodów. Udekorować rozkruszoną czekoladą.
* By uzyskać dekoracyjne wiórki można czekoladę rozdrobnić za pomocą obieraczki do warzyw.
Lody z gorącym sosem czekoladowym
Składniki:
(na 4 porcje)
4 porcje lodów waniliowych
30 g kakao (gorzkie)
55 g cukru trzcinowego
30 g masła
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
W małym rondelku kakao wymieszać z 285 ml wrzącej wody i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, tak długo, aż sos zredukuje objętość o ¾.
Dodać cukier, masło i syrop klonowy. Zamieszać i nadal podgrzewać przez 2-3 minuty, aż cukier i masło się rozpuszczą, a sos będzie błyszczący.
Lody rozłożyć do 4 pucharków. Polać gorącym, czekoladowym sosem i od razu podawać.