W zamrażarce warto mieć ulubione lody waniliowe, gdyż to właśnie ten rodzaj najlepiej sprawdza się w deserach z lodami. Do lodów najczęściej podaje się świeże owoce lub ulubioną posypkę taką jak orzechy, wiórki kokosowe czy ciasteczka. A co powiecie na lody z cukierkami lub gorącym sosem czekoladowym? Zróbcie je koniecznie, zapewniam, będzie pysznie! Smacznego!

Deser z lodów z cukierkami

Składniki:

(na 4 porcje)

500 ml lodów waniliowych

100 g twardych cukierków mlecznych

300 g owoców z puszki

czekolada mleczna do dekoracji

Przygotowanie:

Cukierki włożyć do mocnego plastikowego woreczka. Pokruszyć przy użyciu tłuczka do mięsa.

Lody włożyć do dużej salaterki, dodać pokruszone cukierki, wymieszać. Przełożyć z powrotem do pojemnika i ponownie zamrozić przez min. 2 godziny. Pudełko z lodami włożyć na 20 minut przed podaniem do lodówki, by nieco zmiękły.

Owoce odsączyć z zalewy, w pucharkach rozłożyć owoce, do każdego dodać po dwie gałki lodów. Udekorować rozkruszoną czekoladą.

* By uzyskać dekoracyjne wiórki można czekoladę rozdrobnić za pomocą obieraczki do warzyw.

Lody z gorącym sosem czekoladowym

Składniki:

(na 4 porcje)

4 porcje lodów waniliowych

30 g kakao (gorzkie)

55 g cukru trzcinowego

30 g masła

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

W małym rondelku kakao wymieszać z 285 ml wrzącej wody i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, tak długo, aż sos zredukuje objętość o ¾.

Dodać cukier, masło i syrop klonowy. Zamieszać i nadal podgrzewać przez 2-3 minuty, aż cukier i masło się rozpuszczą, a sos będzie błyszczący.

Lody rozłożyć do 4 pucharków. Polać gorącym, czekoladowym sosem i od razu podawać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments