Kotlety z warzyw to sposób na ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków oraz metoda do zachęcenia dzieci do jedzenia warzyw. Dodatkowym atutem przepisów jest ich niska kaloryczność, co sprawia, że są idealne przy dietach. Kotlety podane z ulubionym sosem czosnkowym lub keczupem mogą stanowić świetną przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Smacznego!
Kotlety z selera
Składniki:
1 seler
1 szklanka wywaru warzywnego
½ szklanki wody
3 łyżki mąki z cieciorki
4 łyżki tartej bułki
3 łyżki oleju
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Selera obrać i pokroić na plastry o grubości 1 centymetra. Włożyć do garnka, zalać wywarem warzywnym i gotować około 10 minut. Mąkę z cieciorką rozrobić z wodą do uzyskania jednolitej pasty.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem. Plastry selera wyjąć z wywaru, obtoczyć w paście z cieciorki oraz bułce tartej. Panierowane kotlety rozłożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
Piec przez 15 minut, po tym czasie przekręcić kotlety na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut.
* Pastę z cieciorki można zastąpić rozmąconym jajkiem.
Kotlety ziemniaczane
Składniki:
400 g ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pęczek koperku
3 suszone pomidory
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Suszone pomidory odcedzić z zalewy, drobno pokroić. Koperek drobno posiekać. Ziemniaki rozgnieść, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i koperkiem, dodać płatki drożdżowe, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem. Ręce zwilżyć wodą, formować małe, lekko spłaszczone kotleciki, obtaczając je w bułce tartej.
Panierowane kotlety rozłożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec przez 10 minut, po tym czasie przekręcić kotlety na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut.
Kotlety z kalafiora
Składniki:
1 średni kalafior
1 pietruszka
4 łyżki rozgotowanej kaszy jaglanej
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
Przygotowanie:
Siemię lniane zalać ½ szklanki gorącej wody, odstawić. Kalafiora i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i koperek drobno posiekać.
Tarte warzywa wymieszać z kaszą jaglaną, płatkami drożdżowymi, kisielem z siemienia i solą. Zwilżyć dłonie, formować kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
* Kasza jaglana musi być mocno kleista.