Pasty ze śledzi są doskonałym smarowidełkiem do codziennych kanapek, świątecznych tartinek lub mini przekąsek, serwowanych na ciemnym pieczywie, podczas spotkań towarzyskich. Są niezwykle aromatyczne, pożywne i ciekawe w smaku. Bez wątpienia smakują wszystkim miłośnikom śledzi, w każdym wieku. Smacznego!
Masełko śledziowe
Składniki:
10 dag masła
10 dag filetów śledziowych
1 mała cebula
dowolnie: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Śledzie i cebulę drobno posiekać lub zmiksować. Masło utrzeć na krem, połączyć z masą śledziową, posiekaną zieleniną, dodać do smaku sok z cytryny, dokładnie zamieszać.
Warszawskie smarowidełko
Składniki:
1 filet śledziowy
2 jajka
1 dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
1 łyżka gęstej śmietany
pieprz i mielona papryka
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka i śledzia przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło ze śmietaną utrzeć na krem, dodać masę śledziową, cebulkę ze szczypiorkiem, doprawić do smaku, wymieszać na jednolitą masę.
Sanockie smarowidełko
Składniki:
15 dag filetów ze śledzi
1 jajko na twardo
10 dag tłustego twarogu
3 łyżki masła
mielona papryka
garść posiekanej zieleniny
Przygotowanie:
Oddzielić żółtko od białka. Śledzie, twaróg i żółtko z ugotowanego jajka przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Masło utrzeć na krem, ucierając dodawać po łyżce masy śledziowej, doprawić do smaku.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels