Pasty ze śledzi są doskonałym smarowidełkiem do codziennych kanapek, świątecznych tartinek lub mini przekąsek, serwowanych na ciemnym pieczywie, podczas spotkań towarzyskich. Są niezwykle aromatyczne, pożywne i ciekawe w smaku. Bez wątpienia smakują wszystkim miłośnikom śledzi, w każdym wieku. Smacznego!

Masełko śledziowe

Składniki:

10 dag masła

10 dag filetów śledziowych

1 mała cebula

dowolnie: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Śledzie i cebulę drobno posiekać lub zmiksować. Masło utrzeć na krem, połączyć z masą śledziową, posiekaną zieleniną, dodać do smaku sok z cytryny, dokładnie zamieszać.

Warszawskie smarowidełko

Składniki:

1 filet śledziowy

2 jajka

1 dymka ze szczypiorkiem

2 łyżki masła

1 łyżka gęstej śmietany

pieprz i mielona papryka

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka i śledzia przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Masło ze śmietaną utrzeć na krem, dodać masę śledziową, cebulkę ze szczypiorkiem, doprawić do smaku, wymieszać na jednolitą masę.

Sanockie smarowidełko

Składniki:

15 dag filetów ze śledzi

1 jajko na twardo

10 dag tłustego twarogu

3 łyżki masła

mielona papryka

garść posiekanej zieleniny

Przygotowanie:

Oddzielić żółtko od białka. Śledzie, twaróg i żółtko z ugotowanego jajka przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Masło utrzeć na krem, ucierając dodawać po łyżce masy śledziowej, doprawić do smaku.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments