Oliwki można kochać lub nie, dlatego nie ma ludzi obojętnych dla ich oryginalnego, specyficznego posmaku. Tapenada to klasyka wśród przekąsek z oliwek, niezmiennie kojarzona z rejonem Morza Śródziemnego. Pastę można jeść od razu, ale lepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin w lodówce. Oliwki z czosnkiem muszą postać w chłodzie dłużej, a najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego!

Tapenada klasyczna

Składniki:

250 g czarnych oliwek bez pestek

4 łyżki kaparów

1 ząbek czosnku

8 łyżek oliwy extra virgin

2 łyżki musztardy

pieprz

tymianek

Przygotowanie:

Oliwki i oliwę zmiksować w blenderze. Dodać kapary, czosnek, tymianek oraz musztardę i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem.

* Tapenadę podawać z grzankami, pieczywem lub makaronem.

Tapenada z anchois

Składniki:

(na ok. 1 i ¾ szklanki)

1 i 2/3 szklanki czarnych oliwek w zalewie solankowej

3 filety anchois

3 łyżki odsączonych kaparów

3 ząbki drobno posiekanego czosnku

1 i ½ łyżki brandy

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu

¼ szklanki oliwy extra virgin

1 i ½ łyżki grubo siekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozłożyć jedną warstwę oliwek na desce do krojenia. Każdą oliwkę rozgnieść, lekko naciskając płaską stroną noża, usunąć pestki.

Do robota kuchennego włożyć oliwki, anchois, kapary i czosnek, wlać brandy i sok cytrynowy, wsypać pieprz. Włączyć robota na chwilkę, tylko do wstępnego posiekania składników. Dodać oliwę i ponownie uruchomić robota. Past powinna mieć dość zwartą konsystencję.

Przełożyć pastę do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Oliwki z czosnkiem

Składniki:

1 szklanka drylowanych, zielonych oliwek

1 ząbek czosnku

1 świeża papryczka chili

cytryna bio

po gałązce świeżej natki pietruszki, tymianu, estragonu i rozmarynu

1 łyżka ziół prowansalskich

250 ml oliwy extra virgin

Przygotowanie:

Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Papryczkę chili umyć i osuszyć, przekroić na pół, usunąć wszystkie pestki i pociąć na cieniutkie paseczki. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej połówki.

Oliwki dokładnie odsączyć z zalewy i włożyć do czystego, pustego słoika z zakrętką. Dodać wcześniej przygotowane składniki oraz zioła prowansalskie, wszystko zalać oliwą. Zakręcić słoik, wymieszać potrząsają zawartością. Wstawić do lodówki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments