Marynowane patisony są wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb oraz ziemniaków. Mogą być również apetyczną dekoracją półmisków z wędlinami czy desek z serami. Wspaniale smakują faszerowane pastami do kanapek lub majonezem. Można je podawać jako samodzielną przystawkę lub jako składnik różnorodnych sałatek. Zróbcie kilka słoików przetworów z patisonów, warto.

Patisony w marynacie

Składniki:

1 kg małych patisonów

1 duży korzeń chrzanu

2 łodygi kopru z nasionami

1 ½ szklanki octu winnego

¾ szklanki przegotowanej wody

po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wodę z solą, cukrem, przyprawami korzennymi gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. Dodać ocet, zagotować.

Patisony umyć, przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą, a następnie zimną, osuszyć. Przygotować słoiki: do każdego włożyć patisony, kawałki chrzanu i kopru, zalać przestudzoną marynatą. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut.

Sałatka na zimę z patisonów

Składniki:

1 kg małych patisonów

50 dag czerwonej cebuli

50 dag marchewki

po ½ łyżeczki ziaren gorczycy, kolendry

7 ziaren pieprzu

duży korzeń chrzanu

1 łyżka nasion kopru

2 szklanki octu winnego

1 szklanka przegotowanej wody

1 łyżka cukru

czubata łyżka soli

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę oczyścić, obrać. Patisony umyć, pokroić razem z marchewką w słupki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do miski, obficie posypać solą, przykryć i odstawić na noc.

Następnego dnia mocno odcisnąć je z soku i ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodawać nasiona kopru oraz kawałki obranego chrzanu.

Zagotować wodę z kolendrą, gorczycą, pieprzem, cukrem i połową łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodać ocet, zagotować.

Gorącą marynatą zalać słoiki z warzywami, szczelnie zamknąć i pasteryzować na sucho.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments