Sorbety to desery lodowe, których bazę stanowią zmiksowane i zamrożone owoce. Najlepsze sorbety to te, które są przygotowane w domu, gdyż do ich zrobienia można wykorzystać tylko najlepsze, przez siebie wybrane składniki. Zielony sorbet z kiwi, żółty z nektarynek czy apetycznie czerwony z truskawek, to propozycja na wspaniałe, pełne witamin lodowe smakołyki. Smacznego!
Sorbet z kiwi
Składniki:
10 owoców kiwi
600 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
białka z 2 jaj
100 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Owoce kiwi obrać ze skórki. Wodę i sok z cytryny wlać do rondla o grubym dnie, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Za pomocą blendera zmiksować owoce na purée i połączyć z syropem cukrowym. Ubić białka na pianę, ostrożnie połączyć z purée z kiwi. Przełożyć do maszynki do lodów i ubijać przez około 30 minut.
Sorbet z nektarynek
Składniki:
900 g nektarynek
115 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
cukier do smaku
szczypta soli
świeże liście mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Nektarynki obrać ze skórki, pokroić. Ułożyć w jednej warstwie na tacce, umieścić w zamrażarce bez przykrycia, aż będą twarde.
Zamrożone nektarynki i sok pomarańczowy zmiksować na gładką masę. Jeżeli blender nie będzie mógł sobie poradzić z rozdrobnieniem zamrożonych owoców, odczekać ok. 10 minut, by lekko się rozmroziły.
Dodać cukier i sól wedle upodobań. Dokładnie wymieszać łyżką. Podawać od razu w pucharkach, przybranych listkami mięty.
* Sorbet można przygotować wcześniej i włożyć do zamrażalnika, maksymalnie 1 godzinę przed podaniem.
Sorbet melonowo-truskawkowy
Składniki:
300 g melona
225 g truskawek
170 ml wytrawnego szampana
250 ml wody
2 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
Wymieszać w garnku wodę z cukrem, zagotować i odstawić do ostudzenia, do temperatury pokojowej.
Melona obrać ze skórki, odpestkować i posiekać. Truskawki pozbawić szypułek. Za pomocą blendera zmiksować na purée melona i truskawki.
Do przecieru dodać syrop cukrowy, zamieszać i przełożyć do miski ze stali nierdzewnej, włożyć do zamrażalnika. W czasie zamrażania mieszać od czasu do czasu, by sorbet nabrał gładką konsystencję.
Zamrożony sorbet przełożyć do pucharków, każdą porcję polać łyżką szampana.