Sorbety to desery lodowe, których bazę stanowią zmiksowane i zamrożone owoce. Najlepsze sorbety to te, które są przygotowane w domu, gdyż do ich zrobienia można wykorzystać tylko najlepsze, przez siebie wybrane składniki. Zielony sorbet z kiwi, żółty z nektarynek czy apetycznie czerwony z truskawek, to propozycja na wspaniałe, pełne witamin lodowe smakołyki. Smacznego!

Sorbet z kiwi

Składniki:

10 owoców kiwi

600 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

białka z 2 jaj

100 g drobnego cukru

Przygotowanie:

Owoce kiwi obrać ze skórki. Wodę i sok z cytryny wlać do rondla o grubym dnie, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Za pomocą blendera zmiksować owoce na purée i połączyć z syropem cukrowym. Ubić białka na pianę, ostrożnie połączyć z purée z kiwi. Przełożyć do maszynki do lodów i ubijać przez około 30 minut.

Sorbet z nektarynek

Składniki:

900 g nektarynek

115 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

cukier do smaku

szczypta soli

świeże liście mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Nektarynki obrać ze skórki, pokroić. Ułożyć w jednej warstwie na tacce, umieścić w zamrażarce bez przykrycia, aż będą twarde.

Zamrożone nektarynki i sok pomarańczowy zmiksować na gładką masę. Jeżeli blender nie będzie mógł sobie poradzić z rozdrobnieniem zamrożonych owoców, odczekać ok. 10 minut, by lekko się rozmroziły.

Dodać cukier i sól wedle upodobań. Dokładnie wymieszać łyżką. Podawać od razu w pucharkach, przybranych listkami mięty.

* Sorbet można przygotować wcześniej i włożyć do zamrażalnika, maksymalnie 1 godzinę przed podaniem.

Sorbet melonowo-truskawkowy

Składniki:

300 g melona

225 g truskawek

170 ml wytrawnego szampana

250 ml wody

2 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

Wymieszać w garnku wodę z cukrem, zagotować i odstawić do ostudzenia, do temperatury pokojowej.

Melona obrać ze skórki, odpestkować i posiekać. Truskawki pozbawić szypułek. Za pomocą blendera zmiksować na purée melona i truskawki.

Do przecieru dodać syrop cukrowy, zamieszać i przełożyć do miski ze stali nierdzewnej, włożyć do zamrażalnika. W czasie zamrażania mieszać od czasu do czasu, by sorbet nabrał gładką konsystencję.

Zamrożony sorbet przełożyć do pucharków, każdą porcję polać łyżką szampana.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments