Tartinki to urocze mini kanapeczki, serwowane na cieniutkim kawałku pieczywa, z przeróżnymi, barwnymi dodatkami takimi jak sery, warzywa, wędliny, pasty, ryby. Genialnie sprawdzają się na bankietach i domowych imprezach. Cudownie prezentują się na stole i kuszą swą różnorodnością. Dla wszystkich ceniących proste przepisy proponuję błyskawiczne tartinki na krakersach. Można również przygotować je wykorzystując pieczywo tostowe lub czarny pumpernikiel, też będzie pysznie. Smacznego!
Tartinki z kozim serem
Składniki:
1 paczka krakersów
1 kozi ser w formie rolady
10 dag konfitury żurawinowej lub z czerwonej porzeczki
posiekany szczypiorek i listki natki pietruszki do dekoracji tartinek
Przygotowanie:
Ser pokroić w plasterki. Na krakersach ułożyć po plasterku sera, na nim odrobinę konfitury. Tartinki udekorować szczypiorkiem i listkiem natki pietruszki.
Tartinki z pastą z awokado i łososiem
Składniki:
1 paczka krakersów
10 dag wędzonego łososia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Pasta:
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Przygotować pastę: awokado obrać, przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać i posiekać. Składniki rozgnieść z majonezem na masę, posolić do smaku.
Na krakersy nałożyć pastę, na niej umieścić dekoracyjne kawałki łososia, posypać szczypiorkiem i skórką pomarańczy.
Tartinki z anchois
Składniki:
1 paczka krakersów
1 opakowanie serka homogenizowanego
fileciki anchois w oleju
1 garść rukoli
½ czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Rukolę umyć, osuszyć. Na krakersach umieścić w kolejności: po 2 listki rukoli, 1 łyżeczkę serka, 1 osączony filecik anchois i 1 kawałek cebuli.
Tartinki z krewetkami
Składniki:
1 paczka krakersów
25 dag ugotowanych, dużych krewetek
1 opakowanie serka homogenizowanego
1 główka sałaty masłowej
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
2 łyżki majonezu
sól
Przygotowanie:
Serek wymieszać z majonezem. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na liście. Na patelni lub rondlu o grubym dnie zagotować wino zmieszane z taką samą ilością wody. Krewetki posolić, wrzucić do wrzącego płynu. Gotować do odparowania płynu, ostudzić.
Ma krakersach ułożyć po 1 kawałku liścia sałaty, wycisnąć szprycą serek, na wierzchu ułożyć jedną lub dwie krewetki.