Tartinki to urocze mini kanapeczki, serwowane na cieniutkim kawałku pieczywa, z przeróżnymi, barwnymi dodatkami takimi jak sery, warzywa, wędliny, pasty, ryby. Genialnie sprawdzają się na bankietach i domowych imprezach. Cudownie prezentują się na stole i kuszą swą różnorodnością. Dla wszystkich ceniących proste przepisy proponuję błyskawiczne tartinki na krakersach. Można również przygotować je wykorzystując pieczywo tostowe lub czarny pumpernikiel, też będzie pysznie. Smacznego!

Tartinki z kozim serem

Składniki:

1 paczka krakersów

1 kozi ser w formie rolady

10 dag konfitury żurawinowej lub z czerwonej porzeczki

posiekany szczypiorek i listki natki pietruszki do dekoracji tartinek

Przygotowanie:

Ser pokroić w plasterki. Na krakersach ułożyć po plasterku sera, na nim odrobinę konfitury. Tartinki udekorować szczypiorkiem i listkiem natki pietruszki.

Tartinki z pastą z awokado i łososiem

Składniki:

1 paczka krakersów

10 dag wędzonego łososia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Pasta:

1 awokado

2 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki majonezu

1 łyżka soku z cytryny

sól

Przygotowanie:

Przygotować pastę: awokado obrać, przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać i posiekać. Składniki rozgnieść z majonezem na masę, posolić do smaku.

Na krakersy nałożyć pastę, na niej umieścić dekoracyjne kawałki łososia, posypać szczypiorkiem i skórką pomarańczy.

Tartinki z anchois

Składniki:

1 paczka krakersów

1 opakowanie serka homogenizowanego

fileciki anchois w oleju

1 garść rukoli

½ czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Rukolę umyć, osuszyć. Na krakersach umieścić w kolejności: po 2 listki rukoli, 1 łyżeczkę serka, 1 osączony filecik anchois i 1 kawałek cebuli.

Tartinki z krewetkami

Składniki:

1 paczka krakersów

25 dag ugotowanych, dużych krewetek

1 opakowanie serka homogenizowanego

1 główka sałaty masłowej

1 kieliszek białego, wytrawnego wina

2 łyżki majonezu

sól

Przygotowanie:

Serek wymieszać z majonezem. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na liście. Na patelni lub rondlu o grubym dnie zagotować wino zmieszane z taką samą ilością wody. Krewetki posolić, wrzucić do wrzącego płynu. Gotować do odparowania płynu, ostudzić.

Ma krakersach ułożyć po 1 kawałku liścia sałaty, wycisnąć szprycą serek, na wierzchu ułożyć jedną lub dwie krewetki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments