Omlet to danie, które można jeść codziennie. Jest świetnym posiłkiem dla wszystkich, ze względu na białko jaj, zawierające dziewięć aminokwasów, niezbędnych do budowania i wzmacniania mięśni i tkanek. By urozmaicić omlet, za każdym razem można dodawać do niego różne dodatki. Świetnie smakuje na przykład z pieczarkami, papryką i wędliną. Smacznego!

Składniki:

250 g pieczarek

½ szklanki marchewki pokrojonej w kostkę

½ puszki groszku konserwowego

1 mała cebula

6 jajek

¼ szklanki mleka

sól, pieprz do smaku

masło do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki, marchewkę i cebulę, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć.

Jajka umyć, wbić do miski, dodać mleko. Ubić mikserem na jednolitą masę.

Do patelni z pieczarkami dodać odsączony groszek. Zamieszać zawartość patelni, zalać masą jajeczną. Smażyć, aż omlet będzie całkowicie ścięty.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments