Zupa czosnkowa jest wspaniała, zwalcza wirusy i bakterie, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zachować młodość. Jest cudownie aromatyczna, mocna i skutecznie rozgrzewająca, niezastąpiona zwłaszcza w czasie osłabienia i przy zwalczaniu infekcji. Jest idealną propozycją na jesienno – zimowy posiłek dla całej rodziny, spożywany dla przyjemności i zdrowia. Smacznego!
Zupa czosnkowa klasyczna
Składniki:
1 główka czosnku
½ szklanki oliwy
po 1 łyżeczce sproszkowanej słodkiej i ostrej papryki
2 jajka
2 kromki chleba
natka pietruszki
sól
1,5 litra wody
Przygotowanie:
Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zagrzać na małym ogniu oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć go do momentu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, dodać miękisz chleba, lekko go przyrumienić, uważając, by go nie przypalić.
Do garnka dodać papryki, dokładnie zamieszać i dodać osoloną wodę. Całość gotować na delikatnym ogniu, bez przykrycia około 30 minut. Jajka ubić, zahartować gorąca zupą i dodać do gotującej się zupy, wmieszać. Podgrzewać chwilkę, starając się, by zupa się nie zagotowała.
Doprawić zupę do smaku, starając się, by zupa była pikantna. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
* Wodę można zastąpić bulionem.
Zupa czosnkowa po sewilsku
Zupę doprawić zmielonym kminkiem. Podawać z grzankami.
Zupa czosnkowa po madrycku
Do zupy dodać 3-4 pomidory przetarte przez sitko lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Zupa czosnkowa z Malagi
Do gotującej się zupy dodać 3-4 pomidory przetarte przez sitko oraz 120 g szynki wędzonej, pokrojonej w drobne paseczki.