Zupa czosnkowa jest wspaniała, zwalcza wirusy i bakterie, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zachować młodość. Jest cudownie aromatyczna, mocna i skutecznie rozgrzewająca, niezastąpiona zwłaszcza w czasie osłabienia i przy zwalczaniu infekcji. Jest idealną propozycją na jesienno – zimowy posiłek dla całej rodziny, spożywany dla przyjemności i zdrowia. Smacznego!

Zupa czosnkowa klasyczna

Składniki:

1 główka czosnku

½ szklanki oliwy

po 1 łyżeczce sproszkowanej słodkiej i ostrej papryki

2 jajka

2 kromki chleba

natka pietruszki

sól

1,5 litra wody

Przygotowanie:

Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zagrzać na małym ogniu oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć go do momentu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, dodać miękisz chleba, lekko go przyrumienić, uważając, by go nie przypalić.

Do garnka dodać papryki, dokładnie zamieszać i dodać osoloną wodę. Całość gotować na delikatnym ogniu, bez przykrycia około 30 minut. Jajka ubić, zahartować gorąca zupą i dodać do gotującej się zupy, wmieszać. Podgrzewać chwilkę, starając się, by zupa się nie zagotowała.

Doprawić zupę do smaku, starając się, by zupa była pikantna. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

* Wodę można zastąpić bulionem.

Zupa czosnkowa po sewilsku

Zupę doprawić zmielonym kminkiem. Podawać z grzankami.

Zupa czosnkowa po madrycku

Do zupy dodać 3-4 pomidory przetarte przez sitko lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Zupa czosnkowa z Malagi

Do gotującej się zupy dodać 3-4 pomidory przetarte przez sitko oraz 120 g szynki wędzonej, pokrojonej w drobne paseczki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments