Kultowa, ulubiona sałata większości hollywoodzkich gwiazd, której popularność trwa już od ponad stu lat. Swój smak zawdzięcza intensywnemu sosowi, do którego zawsze powinno się dodawać sos worcestershire. Dla koneserów, niezbędne jest również dodanie cudownie wyrazistego anchois w postaci przetartej pasty lub całych kawałków filecików sardeli. Smacznego!

Składniki:

1 główka sałaty

Sos:

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki białego, wytrawnego wina

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka sosu worcestershire

2 fileciki anchois

sól

Do przybrania:

grzanki czosnkowe

2 łyżki startego parmezanu

fileciki anchois

Przygotowanie:

W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Na półmisku rozłożyć liście sałaty, polać sosem, posypać grzankami i parmezanem. Udekorować filecikami anchois.

Sałatka Cezar z kurczakiem

Do sałaty przygotowanej według poprzedniego przepisu dodać półtorej szklanki pokrojonego w niedużą kostkę gotowanego mięsa z piersi kurczaka.

Sałatka Cezar z rokpolem

Składniki:

2 główki sałaty

1 szklanka startego parmezanu

½ szklanki pokruszonego sera rokpol

¼ szklanki oliwy

pieprz i sól

Sos:

1 jajko

5 łyżek soku z cytryny

2 łyżki sosu worcestershire

grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, posypać serami.

Jajo parzyć we wrzątku.

W miseczce dokładnie wymieszać rozkłócone żółtko, sok z cytryny i sos worcestershire z solą i pieprzem, połączyć z oliwą. Otrzymanym sosem polać sałatę i delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem dodać do sałaty grzanki czosnkowe.

Grzanki czosnkowe

Składniki:

4 kromki chleba tostowego

½ szklanki oliwy

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Do słoiczka wlać oliwę. Obrane ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i włożyć do oliwy. Odstawić słoik w chłodne miejsce na 1 dobę.

Chleb pokroić w drobną kostkę, wysypać na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec na złoty kolor, ostudzić.

Przed samym podaniem skropić oliwą, w której moczył się czosnek.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments