Sałatkę makaronową z tuńczykiem można przygotować ze składników, które powinny znajdować się w każdej domowej spiżarce. Dla wzbogacenia, można dodawać do niej również kapary, pomidorki z puszki lub świeże, sezonowe warzywa. By sałatka miała bogatszy smak, dobrze jest użyć tuńczyka w oleju, z odrobiną zalewy. Rybę można zastąpić serem feta, drobno pokrojonym w kostkę. Smacznego!
Składniki:
(na jedną porcję)
1 litr osolonej wody
½ szklanki suszonego makaronu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
1 szklanka posiekanej cukinii
½ szklanki przekrojonych pomidorków cherry
¼ szklanki posiekanych oliwek
1 szklanka roszponki
½ szklanki tuńczyka (odcedzonego)
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Do słoika wlać olej i ocet, zamieszać.
W salaterce warstwami układać: makaron, cukinię, pomidorki, oliwki, tuńczyka, roszponkę. Polać sosem przed podaniem.
Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels