Sałatkę makaronową z tuńczykiem można przygotować ze składników, które powinny znajdować się w każdej domowej spiżarce. Dla wzbogacenia, można dodawać do niej również kapary, pomidorki z puszki lub świeże, sezonowe warzywa. By sałatka miała bogatszy smak, dobrze jest użyć tuńczyka w oleju, z odrobiną zalewy. Rybę można zastąpić serem feta, drobno pokrojonym w kostkę. Smacznego!

Składniki:

(na jedną porcję)

1 litr osolonej wody

½ szklanki suszonego makaronu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu z białego wina

1 szklanka posiekanej cukinii

½ szklanki przekrojonych pomidorków cherry

¼ szklanki posiekanych oliwek

1 szklanka roszponki

½ szklanki tuńczyka (odcedzonego)

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Do słoika wlać olej i ocet, zamieszać.

W salaterce warstwami układać: makaron, cukinię, pomidorki, oliwki, tuńczyka, roszponkę. Polać sosem przed podaniem.

Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments