Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii. Można je piec, gotować i smażyć, a co ważne, są idealne do sałatek. Sałatki z ziemniaków są bardzo pożywne i proste do przygotowania, smakują wyśmienicie i można je przygotować z różnorodnymi dodatkami. Cieszą się popularnością w wielu krajach, dlatego koniecznie spróbujcie przepisów z różnych stron świata. W USA serwuje się sałatkę ziemniaczaną z awokado, w Szwajcarii z serem i orzechami, a w Niemczech króluje sałatka ziemniaczana z boczkiem. Smacznego!
Sałatka ziemniaczana z awokado i kukurydzą
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg ziemniaków sałatkowych
250 g selera naciowego
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
Sól
Sok z 1 cytryny
Sos
4 łyżki majonezu
100 ml bulionu
2 łyżeczki ostrej musztardy
6 łyżek białego octu winnego
Sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.
Oczyścić seler naciowy, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Awokado przekroić na pół, obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w dużą kostkę i pokropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienki plasterki.
Umyć papryki, pokroić w małą kostkę, odłożyć 1/3 do miseczki.
Do salaterki włożyć seler, awokado, 2/3 papryki oraz ziemniaki. Delikatnie zamieszać.
Połączyć wszystkie składniki sosu. Dodać do warzyw, wymieszać i udekorować odłożoną papryką.
Odstawić w chłodne miejsce na min. 20 minut przed podaniem.
Sałatka ziemniaczana z serem i orzechami włoskimi
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg ziemniaków sałatkowych
2 czerwone cebule
Mały słoik korniszonków
2 jabłka
Sok z cytryny
50 g posiekanych orzechów włoskich
200 g ementalera
Pęczek szczypiorku
Sól
Sos:
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki octu
3 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
Sól. Pieprz czarny
Przygotowanie:
Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.
Obrać cebulę, drobno posiekać.
Korniszony osączyć, pokroić w plasterki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i od razu skropić je sokiem z cytryny.
Do salaterki włożyć jabłka, korniszony, cebulę i orzechy włoskie.
Ser pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać (odłożyć na spodku odrobinę szczypiorku do dekoracji). Dodać do salaterki, delikatnie zamieszać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z octem, olejem, musztardą, solą i pieprzem.
Sosem polać zawartość salaterki, wymieszać. Udekorować odłożonym szczypiorkiem.
Odstawić w chłodne miejsce na min. 20 minut przed podaniem.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg ziemniaków sałatkowych
200 g wędzonego boczku
Sól
1 łyżka oleju
Sos:
200 ml bulionu
4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
Pęczek cebulki dymki
1 ogórek sałatkowy
Sól, czarny pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.
Boczek (bez skórki) pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do salaterki.
Przygotować sos: wymieszać gorący bulion z octem, olejem, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Dosmakować.
Polać sosem ziemniaki, dodać połowę podsmażonego boczku, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Umyć cebulę dymkę, pokroić w cienki talarki.
Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
Dymkę i starty ogórek dodać do ziemniaków, wymieszać i udekorować resztą boczku.