Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii. Można je piec, gotować i smażyć, a co ważne, są idealne do sałatek. Sałatki z ziemniaków są bardzo pożywne i proste do przygotowania, smakują wyśmienicie i można je przygotować z różnorodnymi dodatkami. Cieszą się popularnością w wielu krajach, dlatego koniecznie spróbujcie przepisów z różnych stron świata. W USA serwuje się sałatkę ziemniaczaną z awokado, w Szwajcarii z serem i orzechami, a w Niemczech króluje sałatka ziemniaczana z boczkiem. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana z awokado i kukurydzą

Składniki:

(na 4 porcje)

1 kg ziemniaków sałatkowych

250 g selera naciowego

2 owoce awokado

2 czerwone papryki

1 puszka kukurydzy

Sól

Sok z 1 cytryny

Sos

4 łyżki majonezu

100 ml bulionu

2 łyżeczki ostrej musztardy

6 łyżek białego octu winnego

Sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.

Oczyścić seler naciowy, umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Awokado przekroić na pół, obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w dużą kostkę i pokropić sokiem z cytryny.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienki plasterki.

Umyć papryki, pokroić w małą kostkę, odłożyć 1/3 do miseczki.

Do salaterki włożyć seler, awokado, 2/3 papryki oraz ziemniaki. Delikatnie zamieszać.

Połączyć wszystkie składniki sosu. Dodać do warzyw, wymieszać i udekorować odłożoną papryką.

Odstawić w chłodne miejsce na min. 20 minut przed podaniem.

Sałatka ziemniaczana z serem i orzechami włoskimi

Składniki:

(na 4 porcje)

1 kg ziemniaków sałatkowych

2 czerwone cebule

Mały słoik korniszonków

2 jabłka

Sok z cytryny

50 g posiekanych orzechów włoskich

200 g ementalera

Pęczek szczypiorku

Sól

Sos:

1 mały jogurt naturalny

3 łyżki octu

3 łyżki oleju

2 łyżki musztardy

Sól. Pieprz czarny

Przygotowanie:

Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.

Obrać cebulę, drobno posiekać.

Korniszony osączyć, pokroić w plasterki.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i od razu skropić je sokiem z cytryny.

Do salaterki włożyć jabłka, korniszony, cebulę i orzechy włoskie.

Ser pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać (odłożyć na spodku odrobinę szczypiorku do dekoracji). Dodać do salaterki, delikatnie zamieszać.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników.

Przygotować sos: jogurt wymieszać z octem, olejem, musztardą, solą i pieprzem.

Sosem polać zawartość salaterki, wymieszać. Udekorować odłożonym szczypiorkiem.

Odstawić w chłodne miejsce na min. 20 minut przed podaniem.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

(na 4 porcje)

1 kg ziemniaków sałatkowych

200 g wędzonego boczku

Sól

1 łyżka oleju

Sos:

200 ml bulionu

4 łyżki białego octu winnego

4 łyżki oleju

2 łyżki musztardy

Pęczek cebulki dymki

1 ogórek sałatkowy

Sól, czarny pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Odcedzić.

Boczek (bez skórki) pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do salaterki.

Przygotować sos: wymieszać gorący bulion z octem, olejem, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Dosmakować.

Polać sosem ziemniaki, dodać połowę podsmażonego boczku, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Umyć cebulę dymkę, pokroić w cienki talarki.

Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.

Dymkę i starty ogórek dodać do ziemniaków, wymieszać i udekorować resztą boczku.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o