Śledzie od wieków były najpopularniejszymi rybami, było ich tak wiele, że każdy miał do nich dostęp. Dzięki soleniu, można je było przewozić na duże odległości, do odległych zakątków świata. Co kraj, to i różne sposoby ich przyrządzania, a że śledzie są rybami bardzo smacznymi, to i wiele na nie przepisów. Najlepsze są tłuste, solone śledzie z mleczem prosto z beczki, warto takich poszukać w sklepach rybnych i przygotować je w oryginalnych sosach. Smacznego!

Śledzie po fińsku

Składniki:

4 solone śledzie

pół szklanki mleka

szklanka ubitej śmietanki

1 cebula

mała puszka zielonego groszku

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka soku z cytryny

1 i ½ cukru pudru

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 5 godzin. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić w dzwonka.

Przygotować sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, musztardą, drobno posiekaną cebulę, curry, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki.

Półmisek wyłożyć groszkiem, na groszku wyłożyć śledzie, polać sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować gałązkami natki pietruszki.

* Dodatkowo półmisek można udekorować ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i pomidorkami koktajlowymi.

Śledzie po libańsku

Składniki:

5 solonych śledzi z mleczem

1 szklanka mleka

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki majonezu

po łyżce posiekanych liści selera naciowego, natki pietruszki

po ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki, pieprzu, estragonu

sól do smaku

Przygotowanie:

Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Utrzeć z sokiem z cytryny, przetartym przez sitko mleczem, pieprzem, papryką, estragonem, zieleniną i ewentualnie szczyptą soli. Masę wymieszać z majonezem.

Pokrojone śledzie ułożyć na półmisku, równomiernie pokryć je sosem i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Śledzie po francusku

Składniki:

50 dag solonych śledzi (mleczaków)

¾ szklanki mleka

pól szklanki oleju

3 jajka

1 łyżka musztardy

1 szalotka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny

sok z 1 cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie wyjąć je, osuszyć, ułożyć w słoju, zalać olejem (zostawić 5 łyżek oleju) i odstawić w chłodne miejsce na 5 godzin.

Jaj ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z musztardą, przetartym mleczem, drobno posiekaną szalotką, natką pietruszki, skórką i sokiem z cytryny. Do masy, stopniowo dodawać olej, ciągle ucierając tak długo, aż sos stanie się gęsty i puszysty.

Wyjęte ze słoika śledzie ułożyć na półmisku, zalać sosem, posypać posiekanymi białkami, przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments