Kurczak na zielono jest idealny dla wszystkich, ceniących szybkie i proste do wykonania dania. Zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Pierś z kurczaka otulona aromatycznym sosem doskonale komponuje się z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Wystarczy dowolna surówka lub dowolny dodatek, na przykład pomidor i pyszny obiad gotowy. Smacznego!

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 szklanka drobno posiekanego koperku i natki pietruszki

2 pory (zielone części)

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

1 łyżka soku cytryny

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego kminku

szczypt pieprzu i ostrej papryki

4 piersi kurczaka

3 goździki

kawałek kory cynamonu

tłuszcz do smażenia

(opcjonalnie kapary)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przeciąć na połowę. Posolić, obsmażyć na patelni na której wcześniej, przez kilka sekund, smażone były goździki z cynamonem. Po obsmażeniu, mięso przełożyć do rondla. W czasie obsmażania piersi z kurczaka przygotować sos: jogurt połączyć z zieleniną, drobno posiekanym porem, imbirem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Sosem polać mięso w rondlu, zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania można dodać kapary, zamieszać i odkryć pokrywkę do odparowania nadmiaru wody.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments