Jajecznica niepodzielnie króluje na naszych stołach. Nigdy się nie nudzi, pomimo to warto wypróbować różne jej wersje, zwłaszcza te, wywodzące się z kuchni kresowej. Jajecznica z grzybami to zaproszenie lasu do domu zaś jajecznica podolska, to ukłon w stronę miłośników mięsa. Smacznego!

Jajecznica litewska

Składniki:

jaja

masło do smażenia lub słonina

grzyby (maślaki lub rydze)

cebula

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Świeże grzyby oczyścić, pokroić na cząstki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, lekko podsmażać na maśle z grzybami tak długo, aż grzyby stracą sok.

Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem.

Jajecznica podolska

Składniki:

(na 2 osoby)

4 jajka

1 pomidor

5 dag kiełbasy

5 dag boczku wędzonego

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 papryka

½ bakłażana

1 kromka chleba żytniego

papryka ostra mielona

sól do smaku

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w kostkę chlebem.

Na drugiej patelni poddusić pokrojonego w plasterki pomidora i bakłażana, paprykę pokrojoną w paseczki i pokrojoną w talarki cebulę.

Połączyć zawartość obydwu patelni, zamieszać i wbić jajka. Posypać papryką i solą do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments