Przepisy na kiełbaski w piwie został zaczerpnięte z tradycyjnej kuchni litewskiej. Kiełbaski duszone w piwie najczęściej podaje się polane sosem, w którym się gotowały, w towarzystwie ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz z surówką z kiszonej kapusty, lub z ogórkami kiszonymi. Kiełbaski pieczone w piwie i kapuście kiszonej podaje się z kromką ulubionego pieczywa. Smacznego!
Kiełbaski duszone w piwie
Składniki:
1 kg surowych kiełbasek
1 ½ litra piwa jasnego
1 łyżka masła
2 duże cebule
1/3 cytryny
2 łyżki mąki
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiełbaski włożyć do rondla, dodać masło oraz pokrojoną cebulę, zalać piwem i gotować na małym ogniu, aż kiełbaski „puszczą sok”. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plastry cytrynę, wlać rozprowadzoną z wodą mąkę, całość wymieszać i podgotować przez kilka minut.
Kiełbaski zapiekane w kapuście kiszonej z piwem
Składniki
1 kg białej surowej kiełbasy
1 szklanka piwa
1 łyżka majeranku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
½ łyżeczki pieprzu
ok. 10 g suszonych grzybów
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g kiszonej kapusty
1 – 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne. Piwo wymieszać z przyprawami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi grzybami, wlać do naczynia żaroodpornego, dodać kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do kiełbasy. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika, piec przez 45 minut. Kiszoną kapustę opłukać, lekko odcisnąć, dodać do naczynia z kiełbasą (kiełbasę obłożyć kapustą, delikatnie przyklepać) na koniec skropić sosem sojowym. Piec już bez przykrycia przez 45 minut.