Przepisy na kiełbaski w piwie został zaczerpnięte z tradycyjnej kuchni litewskiej. Kiełbaski duszone w piwie najczęściej podaje się polane sosem, w którym się gotowały, w towarzystwie ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz z surówką z kiszonej kapusty, lub z ogórkami kiszonymi. Kiełbaski pieczone w piwie i kapuście kiszonej podaje się z kromką ulubionego pieczywa. Smacznego!

Kiełbaski duszone w piwie

Składniki:

1 kg surowych kiełbasek

1 ½ litra piwa jasnego

1 łyżka masła

2 duże cebule

1/3 cytryny

2 łyżki mąki

4 łyżki wody

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiełbaski włożyć do rondla, dodać masło oraz pokrojoną cebulę, zalać piwem i gotować na małym ogniu, aż kiełbaski „puszczą sok”. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plastry cytrynę, wlać rozprowadzoną z wodą mąkę, całość wymieszać i podgotować przez kilka minut.

Kiełbaski zapiekane w kapuście kiszonej z piwem

Składniki

1 kg białej surowej kiełbasy

1 szklanka piwa

1 łyżka majeranku

2 ziela angielskie

2 listki laurowe

½ łyżeczki pieprzu

ok. 10 g suszonych grzybów

1 cebula

3 ząbki czosnku

250 g kiszonej kapusty

1 – 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne. Piwo wymieszać z przyprawami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi grzybami, wlać do naczynia żaroodpornego, dodać kiełbasę.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do kiełbasy. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika, piec przez 45 minut. Kiszoną kapustę opłukać, lekko odcisnąć, dodać do naczynia z kiełbasą (kiełbasę obłożyć kapustą, delikatnie przyklepać) na koniec skropić sosem sojowym. Piec już bez przykrycia przez 45 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments