Cukinia jest uniwersalnym warzywem, dzięki czemu doskonale smakuje, gdy się ją grilluje i podaje samą, jedynie z odrobiną czosnku, przypraw i dobrą oliwą lub wykorzystuje jako składnik do przygotowania różnorodnych dań. Z grillowanej cukinii można przygotować wspaniałe sałatki, roladki i przekąski takie jak wieloskładnikowe szaszłyki. Smacznego!

Sałatka z grillowanej cukinii

Składniki:

4 małe cukinie

4 duże marchewki

1 garść pestek dyni

1 garść pestek słonecznika

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Pestki uprażyć na suchej patelni. Marchewkę obrać i umyć. Cukinię umyć, pozostawić skórkę. Obieraczką do warzyw ciąć cienkie i długie paski z marchewki jak i z cukinii.

Paski z warzyw przełożyć do miski, posypać przyprawami i polać oliwą. Dokładnie wymieszać. Grillować na rozgrzanym grillu przez chwilkę, tylko z jednej strony. Przełożyć do salaterki, polać oliwą i skropić sokiem z cytryny, dodać pestki, delikatnie wymieszać. Można podawać od razu.

Roladki z grillowanej cukinii

Składniki:

2 małe cukinie

10 dag sera feta

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z limonki

sól, pieprz

wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinie umyć. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry, każdy polać oliwą i skropić sokiem z limonki, przyprawić. Ser pokroić w grube półplastry.

Każdy kawałek sera zawinąć w plaster cukinii, spiąć wykałaczką i grillować z każdej strony przez kilka minut.

Szaszłyki z cukinii i ryby

Składniki:

75 dag filetów z ryby

3 jajka

4 łyżki mąki krupczatki

1 szklanka bułki tartej

3 cukinie (po ok. 30 dag)

1 cebula

20 dag wędzonego boczku

sól, pieprz

szpadki do szaszłyków

Marynata:

3 ząbki czosnku

1 łyżka oregano

sok z 1 cytryny

¼ szklanki oliwy

2 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpadki namoczyć w wodzie. Rybę opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz, połączyć by uzyskać sos. Dodać kostki ryby, delikatnie zamieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Rybę osączyć z marynaty, panierować w mące, roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzać patelnię z oliwą, delikatnie obsmażyć rybę.

Cebulę obrać. Cebulę, cukinię wraz ze skórką, boczek pokroić na plastry. Nabijać na szpadki na przemian: kawałki zrumienionej ryby,, cukinię, cebulę i boczek. Piec na rozgrzanym ruszcie 5-8 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments