Cukinia jest uniwersalnym warzywem, dzięki czemu doskonale smakuje, gdy się ją grilluje i podaje samą, jedynie z odrobiną czosnku, przypraw i dobrą oliwą lub wykorzystuje jako składnik do przygotowania różnorodnych dań. Z grillowanej cukinii można przygotować wspaniałe sałatki, roladki i przekąski takie jak wieloskładnikowe szaszłyki. Smacznego!
Sałatka z grillowanej cukinii
Składniki:
4 małe cukinie
4 duże marchewki
1 garść pestek dyni
1 garść pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Pestki uprażyć na suchej patelni. Marchewkę obrać i umyć. Cukinię umyć, pozostawić skórkę. Obieraczką do warzyw ciąć cienkie i długie paski z marchewki jak i z cukinii.
Paski z warzyw przełożyć do miski, posypać przyprawami i polać oliwą. Dokładnie wymieszać. Grillować na rozgrzanym grillu przez chwilkę, tylko z jednej strony. Przełożyć do salaterki, polać oliwą i skropić sokiem z cytryny, dodać pestki, delikatnie wymieszać. Można podawać od razu.
Roladki z grillowanej cukinii
Składniki:
2 małe cukinie
10 dag sera feta
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
wykałaczki
Przygotowanie:
Cukinie umyć. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry, każdy polać oliwą i skropić sokiem z limonki, przyprawić. Ser pokroić w grube półplastry.
Każdy kawałek sera zawinąć w plaster cukinii, spiąć wykałaczką i grillować z każdej strony przez kilka minut.
Szaszłyki z cukinii i ryby
Składniki:
75 dag filetów z ryby
3 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka bułki tartej
3 cukinie (po ok. 30 dag)
1 cebula
20 dag wędzonego boczku
sól, pieprz
szpadki do szaszłyków
Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
sok z 1 cytryny
¼ szklanki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpadki namoczyć w wodzie. Rybę opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz, połączyć by uzyskać sos. Dodać kostki ryby, delikatnie zamieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Rybę osączyć z marynaty, panierować w mące, roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzać patelnię z oliwą, delikatnie obsmażyć rybę.
Cebulę obrać. Cebulę, cukinię wraz ze skórką, boczek pokroić na plastry. Nabijać na szpadki na przemian: kawałki zrumienionej ryby,, cukinię, cebulę i boczek. Piec na rozgrzanym ruszcie 5-8 minut.