W kuchni arabskiej dania z jaj są bardzo popularne, najczęściej jedzone są jajka na twardo bogato aromatyzowane przyprawami, jajka smażone na patelni z dodatkiem warzyw oraz jajka surowe, wprost wbijanie do różnorodnych potraw. Miejscowi kucharze, z upodobaniem do ich przygotowania, wykorzystują całą paletę aromatycznych przypraw i ziół, zupełnie obcych w naszej rodzimej kuchni. Jaja sadzone na różne sposoby są propozycją na dania, które z powodzeniem przełamią monotonię poczciwego, prostego posiłku z jajek, serwowanego na śniadania. Smacznego jajka!
Jaja sadzone z czosnkiem i cytryną
Składniki:
6 jaj
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
sok z ½ cytryny
suszona mięta
Przygotowanie:
Jaja wbić na 3 oddzielne talerzyki. Czosnek rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny.
Masło rozgrzać na dużej patelni, dodać przygotowaną pastę czosnkową, usmażyć. Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić ostrożnie dodawać po jajku, smażyć na małym ogniu.
Miętę rozetrzeć w palcach nad smażącymi się jajkami. Gdy białka zetną się, zestawić z ognia, lekko osolić. Podawać natychmiast w patelni, ze świeżym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
Jaja sadzone z pomidorami
Składniki:
6 jaj
1 duża cebula drobno posiekana
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić w grube plastry. Jajka ostrożnie wbić do miski. Masło rozgrzać na dużej patelni, wsypać cebulę, smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklista.
Dodać roztarty czosnek, gdy nabierze złotego koloru dodać pomidory, przyprawić całość solą i pieprzem. Plastry pomidora obrócić tylko raz, smażyć do miękkości. Ostrożnie wlać jajka, smażyć na małym ogniu do ścięcia się białka. Podawać natychmiast, ze świeżym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
Jaja sadzone z serem
Składniki:
1 jajo
1 gruby plaster sera gouda, cheddar
1 łyżka masła
sól, pieprz
mąka do panierowania
Przygotowanie:
Ser obtoczyć w mące. Masło rozgrzać na małej patelni, włożyć ser, smażyć na małym ogniu. Gdy ser zacznie się topić, wbić na niego jajko, smażyć do ścięcia się białka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast z sałatką pomidorową.