Jajka faszerowane to uniwersalna przystawka. Są smaczne, łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Do farszu można wykorzystać wszystko i modyfikować w zależności od tego, co w danym momencie mamy pod ręką. Najważniejsze, by do ich nadzienia lub dekoracji wykorzystać dużo zdrowej zieleniny oraz sezonowych składników takich jak np. rzodkiewki z rzeżuchą. Smacznego!
Jaja faszerowane serem pleśniowym
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
15 dag sera pleśniowego (rokpol, lazur)
4 łyżki masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych
3 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.
Ser pleśniowy pokruszyć, dodać masło i zmiksować.
Orzechy posiekać, dodać do sera. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Masę serową nałożyć na połówki jajek, formując górkę (ew. użyć szprycy do kremów).
Posypać zieleniną i udekorować połówkami orzechów.
Jaja faszerowane awokado
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 średniej wielkości awokado
1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, melisa)
1 łyżka śmietany 18%
1 średniej wielkości ogórek konserwowy
2 łyżki soku z cytryny10 połówek orzechów włoskich
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki i delikatnie usunąć żółtka.
Awokado zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę, dodać pokruszone żółtka, dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Ogórek odsączyć z zalewy i drobno posiekać, dodać do masy z awokado i wymieszać.
Zieleninę posiekać, dodać do masy, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Masę wyłożyć na wydrążone jaja, udekorować orzechami.
Jaja faszerowane anchois
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
10 filetów anchois (lub 1 filet śledziowy)
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki masła
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki sosu tabasco
3 łyżki zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra)
Mielona, ostra papryka
Przygotowanie:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki i delikatnie usunąć żółtka.
Masło utrzeć na krem, dodać przetarte przez sitko żółtka, sok z cytryny, musztardę i sos tabasco. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Do każdej połówki jajka, w miejsce po żółtku, włożyć 1 filecik anchois, zwijając go w „ślimaczka”, na wierzchu wyłożyć masę z żółtek.
Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga!
W tym przepisie nie używamy soli.
Jaja faszerowane kawiorem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
Pasta kawiorowa lub słoiczek kawioru
Majonez
Garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, melisa, szczypiorek)
Sól
Przygotowanie:
Jaja przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie usunąć żółtka i przetrzeć je przez sitko.
Przetarte żółtka wymieszać z majonezem, kawiorem i doprawić do smaku.
Jaja napełnić masą i udekorować posiekaną zieleniną.
II wariant:
Jaja przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie usunąć żółtka.
Białka napełnić kawiorem, przybrać odrobiną majonezu.