Desery z owoców z kompotu są łatwe do wykonania, do ich przygotowania można wykorzystać owoce sezonowe lub suszone. Na 1 litr kompotu bierze się minimum ½ kg owoców świeżych, 3-4 szklanki wody oraz 3-5 łyżek cukru. Taki deser najlepiej podawać w salaterce lub kompotierkach. Ważne, by przed podaniem był dobrze schłodzony. Smacznego!

Kompot z rabarbaru

Składniki:

½ kg rabarbaru

3 szklanki wody

5 łyżek cukru

mały kawałek skórki z pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny lub pomarańczy. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie obierać), włożyć do gorącego syropu, zagotować, odstawić z ognia i pozostawić kilka minut pod przykryciem.

Kompot z owoców mieszanych

Składniki:

¾ szklanki agrestu

¾ szklanki malin

1/3 szklanki truskawek

½ szklanki wiśni

3 szklanki wody

5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem. Owoce umyć, usunąć szypułki. Do lekko wrzącego syropu włożyć agrest i wiśnie, zagotować, odstawić z ognia, przetrzymać kilka minut pod przykryciem, ostudzić.

Do ugotowanego kompotu włożyć surowe maliny i truskawki. Podawać schłodzony, udekorowany listkami mięty.

Kompot z czereśni

Składniki:

3 szklanki czereśni

4 łyżki cukru

3 szklanki wody

kilka goździków

kawałek kory cynamonu

Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Umyte czereśnie pozbawić pestek, wrzucić do lekko wrzącego syropu, zagotować, odstawić z ognia i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Schłodzić.

Kompot z owoców suszonych

Składniki:

1 szklanka mieszanych owoców suszonych

3-5 łyżek cukru

kilka goździków

kawałek kory cynamonu

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce suszone dokładnie opłukać, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, pozostawić na kilka godzin. Gdy zmiękną przełożyć je do garnka razem z wodą, w której się moczyły, dodać cukier, goździki, cynamon, gotować na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odstawić, przykryć na kilka minut pokrywką, ostudzić.

* Najlepiej wykorzystać suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, wiśnie.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments