Kalafior podawany na surowo jest niesamowicie zdrowy, pomaga w walce z rakiem, wzmacnia serce, oczyszcza organizm, wspomaga trawienie. Do tego jest pyszny, doskonale komponuje się z orzechami, selerem, papryką i zieleniną. By przygotować z niego błyskawiczną sałatkę, wystarczy do drobno pokrojonego kalafiora dodać wycisnęły przez praskę czosnek i całość polać dobrą oliwą. Smacznego!
Sałatka z kalafiora z jabłkiem
Składniki:
½ kalafiora
1 jabłko
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwę, kurkumę, posolić i popieprzyć, zamieszać.
Sałatka z kalafiora z papryką
Składniki:
½ kalafiora
1 jabłko
2 czerwone papryki
½ szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki poszatkować.
Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, zamieszać. Posypać po wierzchu natką pietruszki.
Amsterdamska sałatka z kalafiora
Składniki:
½ kalafiora
4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
120 g sera rokpol
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
natka pietruszki, szczypiorek, koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Zieleninę poszatkować. Rozkruszyć ser.
Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwę wymieszaną z musztardą, posolić i popieprzyć, zamieszać.
Sałatka z kalafiora z selerem
Składniki:
½ kalafiora
1 jabłko
½ selera
½ szklanki majonezu
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie umyć, osączyć, podzielić na małe części, odciąć twarde części. Pokroić w drobne kawałki. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki poszatkować. Majonez wymieszać z solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, zamieszać. Posypać po wierzchu natką pietruszki.
* Do każdej sałatki z kalafiora można dodać ugotowane na twardo i drobno posiekane jajko.
Fot. Pexels